De verwoeste hoofdstraat van Dinteloord · NIOD

Dinteloord 'gaat op in vlammen', 50 doden

Twaalf geallieerden bommenwerpers hebben vandaag duizenden kilo's aan bommen boven het Brabantse Dinteloord laten vallen. Met deze aanval wilden ze de observatieposten van de Duitse bezetter verwoesten.

De geallieerden vermoedden dat veel Duitsers zich schuilhielden in Dinteloord. De gereformeerde kerk, de rooms-katholieke kerk en de hervormde kerk die samen het hart van het dorp vormden, werden alle drie doelwit van een bommenregen.

'Verschrikkelijk en onnodig'

De paniek onder de bevolking was groot en veel inwoners sloegen op de vlucht. "Een groot deel van het dorp is in vlammen opgegaan. Dit is verschrikkelijk en volmaakt onnodig", zegt de heer Breure, hoofdonderwijzer aan de mulo in Steenbergen.

In het centrum zijn 85 woningen compleet verwoest en hebben 65 panden flinke schade opgelopen. "Vanuit ons huis zag ik hoe de eerste bom in het huis van de overburen sloeg. Wij waren in onze schuilkelder goed beschermd tegen granaatscherven, maar als er een bom op was gevallen waren we nergens meer geweest", zegt Dinteloorder Henk Slings.

Zo'n vijftig inwoners hebben de aanval niet overleefd.

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief