Een hut in het Pas-Opkamp in Vierhouten · Stichting het Verscholen Dorp

Onderduikersdorp ontdekt, acht bewoners omgebracht

De SS heeft in Gelderland een groot onderduikerskamp opgerold in het bos bij Vierhouten. Acht bewoners konden niet op tijd wegkomen en vonden de dood.

Jagende Duitsers ontdekten onderduikerskamp 'Pas-Op' twee dagen geleden per ongeluk in de bossen tussen Nunspeet en Vierhouten. De tientallen bewoners in Pas-Op waren al langere tijd extra op hun hoede, vanwege het grote aantal Duitsers dat zich heeft teruggetrokken in Vierhouten na de mislukte slag om Arnhem.

Een van de onderduikers die aan de Duitse soldaten wist te ontkomen, is de 16-jarige Eddie Bloemgarten. Hij ging op de avond van de ontdekking van het kamp op pad om water te halen voor zijn hut en kwam oog in oog te staan met de SS'ers.

"Een van de soldaten vroeg me wat ik in de bossen deed. Ik zei dat ik voedsel naar mijn grote broer bracht, die in de illegaliteit zit. 'Schiet maar, dan komen ze wel tevoorschijn', zei ik, waarna ze meerdere malen met hun geweren schoten."

Door de schoten zijn de onderduikers in het kamp gewaarschuwd en tijdig op de vlucht geslagen. Voordat de SS'ers versterking hadden kunnen halen, konden bijna negentig bewoners wegkomen.

Handgranaten

Bij terugkomst in het Pas-Opkamp troffen de Duitsers drie onderduikers, die op tijd waren gevlucht maar waren teruggekeerd om hun bezittingen te halen. In de nacht die volgde, hebben de Duitse soldaten die het bos bewaakten nog vijf mensen opgepakt.

Gevangene Kaatje Gompes, suikerpatiënt, is vannacht in de kelder van het Duitse onderkomen Paasheuvel overleden door insulinegebrek. Kaatje werd in het bijzijn van haar echtgenoot, de 73-jarige Max Gompers, buiten in een kuil gegooid. Max kreeg een handgranaat toegeworpen, waardoor ook hij omkwam.

De andere zes gevangenen zijn vandaag met een executiepeloton naar het Pas-Opkamp gelopen en vervolgens gefusilleerd. Het dorp is met handgranaten verwoest.