Aangemelde oorlogsvrijwilligers in Maastricht · NIOD

Oorlogsvrijwilligers melden zich massaal in het zuiden

Rekruteringsbureaus die in bevrijd Nederland zijn opgezet, worden overspoeld door mannen die zich als oorlogsvrijwilliger aanmelden. Nu de reguliere dienstplicht nog niet kan worden hervat, heeft de regering in Londen een wet aangenomen om de Nederlandse strijdkrachten weer op te bouwen.

In Eindhoven hebben zich de afgelopen dagen honderden mannen tussen de 18 en 37 gemeld. De eerste dagen moesten velen zelfs worden gevraagd een dag later terug te komen omdat de aanloop te groot was. In Nijmegen werd de duizendste aanmelding gevierd met sigaretten.

De meeste rekruten zullen nog niet meteen opgeroepen worden. Ze krijgen later te horen waar en wanneer ze zich moeten melden. Daarna zullen ze, afhankelijk van het legeronderdeel waar ze zich voor hebben opgegeven, naar trainingskampen in Groot-Brittannië of de VS gaan.

Veel mariniers kunnen al snel vertrekken naar de VS:

Vrijwilligers naar Amerika

De nieuwe aanwas is nodig omdat de Duitsers in de loop van de oorlog eerst officieren en daarna dienstplichtigen in krijgsgevangenschap hebben afgevoerd. Stiekem hoopt bevelhebber prins Bernhard bovendien meteen de strijdmacht grondig te kunnen hervormen; de oude garde wist immers maar kort tegenstand te bieden aan de vijand in 1940.

De nieuwe militairen zullen niet alleen worden ingezet voor de bescherming van Nederland en de strijd tegen Duitsland, maar ook voor de strijd in Azië. Ons land kan in de woorden van een Brabantse krant immers "niet bestaan zonder de rijkdom van Nederlands Oost-Indië, dat de natuurlijke schatkamer en voorraadschuur is voor ons nationaal bezit, een waarborg en voorwaarde voor onze positie in Europa, waar Moeder Natuur ons kwistig toebedeelt met edele ertsen, tabak, koffie, thee en rubberculturen".

Vrouwelijke vrijwilligers

Vrouwen kunnen zich in de bevrijde steden melden voor de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers, die hier in Nederland meewerkt aan de opvang van vluchtelingen, het onderhouden van verbindingen, controle van schuilkelders en het uitdelen van voedsel.

Iedereen van 18 jaar of ouder die minstens drie uur per week kan helpen, mag zich melden. "Naar stand wordt niet gekeken, doch wel naar ernstige levensopvatting en goede wil." De UVV hoopt met de goede daden "een morele herbewapening" van ons land te bereiken.

Daarnaast worden vrouwen gevraagd de mannen aan te sporen in dienst te treden. "Helpt ons door uw man, zoon of verloofde op te wekken deel te nemen aan het grootse werk van de bevrijding."