Oorlogscorrespondent Robert Kiek · nos

Blunder met geheime lijn kost correspondent Kiek zijn baan

De populaire oorlogscorrespondent Robert Kiek van Radio Oranje is teruggehaald naar Londen. Kiek zou levens op het spel hebben gezet, doordat hij in een reportage vanuit bevrijd Brabant heeft gebeld met verzetsmensen in bezet gebied. Hij onthulde zo het bestaan van een geheime telefoonverbinding.

De reportage is niet uitgezonden door Radio Oranje, omdat men geen levens in gevaar wilde brengen. Door een misverstand was de bijdrage wel te horen in een uitzending van de BBC. De militaire censor had dit niet verboden.

Kiek was in Oss op bezoek bij de koekfabrikant Ploegmakers, lid van de Ordedienst (OD). "Hij nam ons mee naar het gebouwtje van de Provinciale Elektriciteitsmaatschappij, vanwaar hij regelmatig voor de goede zaak met bezet gebied telefoneerde. Nadat hij zijn gesprek beëindigd had, bood hij ook mij aan een gesprek te voeren met de man aan de andere kant van de lijn."

Kiek sprak met een verzetsman in Den Bosch. Tijdens het gesprek zag de man de Duitse colonnes door de straat rijden. "Het was een merkwaardige sensatie van bevrijd met bezet gebied te kunnen spreken."

De top van Radio Oranje is allerminst te spreken over de werkwijze van Kiek. A. den Doolaard en L. de Jong vinden dat hij landgenoten in gevaar brengt. Ook prins Bernhard - bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten - deelt die mening.

Kiek zit nu weer in Londen, waar hij sinds het begin van de oorlog woonde. In augustus was de journalist nog dolblij dat hij er eindelijk weg kon om verslag te doen van de bevrijding.

Vanuit Maastricht deed Robert Kiek verslag over het oppakken van NSB'ers en moffenmeiden:

Oorlogscorrespondent Robert Kiek over NSB'ers en moffenmeiden in Maastricht

Zijn enthousiaste en bloemrijke bijdragen raakten velen in bezet gebied. Hij was het geluid van de bevrijding. In België vertelde hij enthousiast over het geweldige wapentuig van de geallieerden dat hij langs zag komen. "Daarin liggen de surprises waarmee de moffen binnenkort kennis mee maken."

Uit Maastricht berichtte hij: "Begon van Alkmaar de victorie, van Maastricht begint de bevrijding. Vier jaar, vier maanden en vier dagen nadat de Duitschers ons land waren binnengerukt, stroomden eenheden van het Amerikaanse leger onze oudste stad binnen."

Of Robert Kiek terugkeert naar Nederland om verder verslag te doen van de bevrijding is onbekend.

Vol enthousiasme meldt Robert Kiek half september dat de bevrijding niet lang meer op zich laat wachten:

Oorlogscorrespondent Robert Kiek: grote gebeurtenissen op til