Regering in Londen: 'Verzamel informatie over beulen'

De regering in Londen roept Nederlanders op feiten en gegevens te verzamelen over oorlogsmisdaden van Duitsers en collaborateurs. "De Nederlandse regering, die weet hoe barbaars ons volk thans lijdt onder het moordend juk van de onderdrukker, zal niets onbeproefd laten om de bandieten in handen te krijgen", zei minister van Justitie Van Heuven Goedhart.

De minister sprak het Nederlandse volk toe aan het einde van de uitzending van Radio Oranje vandaag. Hij zegt dat het kabinet op de hoogte is van meerdere "schanddaden waaraan de Duitse bezetting zich schuldig maakt".

De woorden van minister van Heuven Goedhart:

Toespraak minister van Heuven Goedhart

In het bijzonder verwees hij naar kamp Vught, waar 500 gevangenen zonder vorm van proces zijn vermoord. 1800 mannen en 400 vrouwen werden bovendien naar Duitse kampen gedeporteerd. Ook sprak de minister over standrechtelijke executies in Apeldoorn.

Van Heuven Goedhart leidde tot begin dit jaar verzetskrant Het Parool maar wist in januari naar Engeland te vluchten. Daar trad hij drie maanden geleden toe tot het kabinet-Gerbrandy.

Het kabinet wil snel na de oorlog rechtszaken beginnen tegen oorlogsmisdadigers. De minister riep daarom op om informatie te bewaren "die straks het opsporen en het vaststellen van de identiteit van de beulen zullen kunnen vergemakkelijken".