Huissen na het bombardement · Vrijheidsmuseum, Groesbeek

Geallieerde bommenwerpers raken Huissen: meer dan 100 doden

Bij een bombardement van de geallieerden op en rondom het Gelderse Huissen, zijn meer dan honderd burgers omgekomen. De bommenwerpers hadden het gemunt op Duitse tankwagens.

Britse piloten hadden een dag eerder de Duitse tanks gespot in de buurt van de stad. Daarop besloten de Britten en Amerikanen gevechtsvliegtuigen in te zetten om de omgeving te bombarderen.

Maar de tanks stonden al niet meer in Huissen, alleen de stad werd zwaar getroffen. Rond 13.00 uur werd de plaats geraakt door de bommenlast van twaalf bommenwerpers, zegt de Huissense kapelaan De Vries. "Het was alsof heel Huissen op zijn grondvesten schudde."

Luchtfoto van het bombardement bij Doornenburg · Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

Niet alleen het stadscentrum van Huissen is geraakt door de bommen. Ook Doornenburg, vlak bij Huissen, liep veel schade op. Hier zijn zeker dertig mensen omgekomen.

Al sinds het einde van Market Garden is het erg onrustig in de Betuwe en de wijdere omgeving van Arnhem. De Duitsers hopen met beschietingen de geallieerden te verjagen. Gisteren besloten ze alle burgers uit Wageningen te evacueren om vrijer te kunnen opereren.

Hier zie je de verwoesting in Huissen en andere plaatsen in de Betuwe, waar de afgelopen weken veel karakteristieke kerken zwaar getroffen zijn:

Verwoestingen in Huissen (en andere getroffen plaatsen in de Betuwe)