Lakens op gebouwen die de Duitsers sparen · Nationaal Archief

Grote razzia in Putten, 7 mensen doodgeschoten

In Putten is een grote razzia aan de gang. Alle inwoners hebben hun woning moeten verlaten en worden vastgehouden. Ook zijn er zeven mensen doodgeschoten.

De Duitsers hebben vanmorgen Putten in alle vroegte al omsingeld. Iedereen op straat is aangehouden. Dit ging er hardhandig aan toe: zes mannen en een vrouw zijn doodgeschoten.

Alle huizen worden doorzocht en iedereen is opgedragen naar buiten te komen. De Duitsers sparen zieken, bejaarden en moeders met zuigelingen: als zij een wit laken uit het raam hangen, hoeven ze hun huis niet uit.

Waarom ik er zit, weet ik nog steeds niet.

Rie Meiling

Alle mannen worden nu vastgehouden in de dorpsschool. De vrouwen en kinderen zijn opgesloten in de plaatselijke kerk.

"De kerk zit vol snikkende vrouwen. Niemand begrijp wat er gaande was", zegt een vrouw die wordt vastgehouden. De groep wordt vanaf de galerij bewaakt door Duitse militairen met mitrailleurs.

"Waarom ik er zit, weet ik nog steeds niet", vult de 21-jarige Rie Meiling angstig aan. Ze had de kerk 's ochtends nog bezocht voor de zondagsdienst. Volgens Meiling is het voorportaal van het gebedshuis een smeerboel geworden. "Er was zo'n angst onder de vrouwen dat zij hun water lieten lopen."

Aanslag op Duitse officieren

De aanleiding voor de razzia is een aanslag op Duitse officieren in de buurt van Putten. Verzetsstrijders openden afgelopen nacht het vuur op een voorbijrijdende auto van de Duitsers. Hierbij zijn een Duitser en een verzetsstrijder om het leven gekomen.

"Ik heb de met kogels doorzeefde wagen van de Duitsers nog zien liggen", zegt de 16-jarige Heimen Top, die er vlakbij werd opgepakt. Hij werd samen met de andere mannen van het dorp "in de school gestampt".

"Als schapen werden we in een hok gedreven. Sommigen vielen boven op elkaar", vertelt Top. "Om de twee, drie meter staat een Duitse soldaat met mitrailleur in de aanslag. Dat is beangstigend."

De aanslagplegers zijn nog niet gevonden. Ook wordt er nog steeds een Duitse militair vermist. De Duitse bezetters hebben hen opgeroepen zich aan te geven, maar tot nu toe heeft niemand zich gemeld.

De kerk waar de bevolking werd samengedreven · Nationaal Archief

Bronnen

- 'Nog nooit zo'n angst gevoeld' - De Stentor/Veluws Dagblad - 7/8/2004