De Duitse verdediging · Gelders Archief

Arnhem ook voor Duitsers 'Hexenkessel'

Geallieerde militairen voeren al een ruim een week een titanenstrijd bij Arnhem. Hoewel het er steeds meer op lijkt dat benodigde versterkingen te laat gaan komen, is het ook voor de Duitse tegenstanders een uitputtingsslag.

"Het is een bloedbad", verzucht SS-kapitein Hans Möller, die al sinds de eerste dag meevecht. "Hoe meer we de druk opvoeren op deze omsingelde vijand, hoe groter zijn weerstand."

Sinds luitenant-kolonel Frost gisteren zijn vooruitgeschoven positie bij de Rijnbrug moest opgeven, concentreert de strijd zich volledig op Oosterbeek, waar de opmars van de Britse paratroepen tot stilstaan is gebracht.

Het gebied waar de Britten zijn omsingeld wordt door de Duitsers de Hexenkessel genoemd, omdat er onstuimig als een heksenketel wordt gevochten. "We vechten al tien dagen non-stop. Koffie en benzedrine houden ons wakker", zegt een Duitser over de pepmiddelen die worden gebruikt.

De Britten vechten als tijgers in het nauw.

SS-kapitein Hans Möller

Möller: "De Britten strijden om elke kamer en om elk huis, voor ieder stukje grond of tuin, hoe klein ook - als tijgers in het nauw."
De weermacht kan weliswaar constant troepen blijven aanvoeren, maar deze versterkingen blijken veel minder ervaren dan de Britse para's. Het gaat bijvoorbeeld om personeel van de Kriegsmarine en de Luftwaffe, die niet getraind zijn in het doorzoeken van huizen en bossen.

De Duitse legerleiding heeft daarom nu besloten de geallieerde posities niet meer te blijven bestormen, maar meer artillerie in te zetten om de Britse lam te beuken. Daarnaast zal geprobeerd worden de Rijnoever in handen te krijgen, zodat de tegenstander volledig omsingeld is. Nu komen daar nog sporadisch versterkingen binnen.

Van de bittere strijd is niks terug te zien in de propagandafilms die de Duitse Wochenschau opneemt rond Arnhem. Daar is alleen oog voor de Duitse successen.

"Voor hen is de strijd voorbij", luidt het commentaar van de nieuwslezer over de krijgsgevangen. "Ze zullen opnieuw onder ogen moeten zien dat de door Churchill snel verwachtte Duitse capitulatie niet alleen voor onbestemde tijd is uitgesteld, maar nooit zal plaatsvinden."