Britse grondtroepen trekken door Eindhoven · NIMH

Eindhoven feest, maar Britten willen snel door

Eindhoven is bevrijd, maar de Britten hebben helemaal geen tijd om dat te vieren. Hoewel er uitbundig gefeest wordt door de Nederlanders, willen de militairen graag snel doorrijden naar hun einddoel Arnhem. Met hun voertuigen proberen ze zich door de menigte te manoeuvreren.

De Britten maakten in Eindhoven voor het eerst contact met de Amerikaanse paratroepen die gisteren in de buurt zijn geland. Toen werd ook duidelijk dat de genie van de grondtroepen dringend nodig is om een baileybrug (noodbrug) te bouwen over het Wilhelminakanaal bij Son. De belangrijke brug daar door de Duitsers is opgeblazen.

De hele operatie is een race tegen de klok. De grondtroepen lopen nu al een dag achter op schema. Ze hebben nog 24 uur om op tijd in Arnhem te komen. Gezien de Duitse weerstand die de troepen onderweg tegenkomen, is het de vraag of ze dat zullen halen.

Feest op de Markt · IWM

Sinds gisteravond 20.00 uur heeft een Brits bataljon onder leiding van kolonel Frost een verdedigingspositie opgezet aan de noordkant van de Rijnbrug in Arnhem. Radiocontact met de andere troepen blijkt nauwelijks mogelijk te zijn.

Frost slaagde er later vanochtend in tijdens een heftig vuurgevecht een aanval van een Duits SS-bataljon af te weren. Met anti-tankgeweren en anti-tankkanonnen wisten de Britten een colonne van 22 pantserwagens en andere voertuigen die vanaf de zuidkant de brug op reden uit te schakelen. Later volgden nieuwe Duitse aanvallen, maar ook die werden afgeslagen.

Duidelijk is wel dat Frost en zijn mannen versterking nodig hebben om de hele brug in handen te krijgen. Daar zullen ze voorlopig nog op moeten wachten.

· NOS

In Oosterbeek probeerden de andere twee bataljons die gisteren zijn geland door de Duitse verdedigingslinie te breken. De Duitsers hebben in korte tijd hun posities aan de westkant van Arnhem versterkt, om te voorkomen dat de Britse para's zich bij de troepen van Frost voegen op de Rijnbrug in Arnhem.

Volgens de eerste berichten is er zwaar gevochten ten westen van Arnhem, waarbij veel slachtoffers zijn gevallen. De Britse soldaten zitten nu vast in de Arnhemse wijk Lombok.

Britse soldaten vechten in Wolfheze · Gelders Archief

In buurt van Arnhem zijn er opnieuw Britse airborne militairen geland. Dit keer werden de honderden parachutisten gedropt boven de Ginkelse Heide bij Ede. Maar zo goed als gisteren verliep het niet. Voor en tijdens de landingen werd er hevig gevochten op de hei.

Een groep van zo'n 600 SS'ers, onder wie veel Nederlandse vrijwilligers, had gisteren van SS-generaal Rauter de opdracht gekregen vanuit Amersfoort op te rukken naar Arnhem om de strijd met de paratroepen aan te gaan. Gisteravond laat kwamen ze aan in Ede.

In de vroege ochtend vielen ze de posities van de Britten aan, die op de Ginkelse Heide de landingszone bewaakten. De gevechten zijn uitgelopen op een bloedbad met man-tegen-mangevechten waarbij zeker 200 SS'ers zijn omgekomen.

Britse parachutisten onderweg naar operatie Market Garden · NIMH

Er was aanmerkelijk meer Duits afweergeschut dan gisteren en de Duitsers slaagden erin een aantal geallieerde vliegtuigen neer te halen. Aan de rand van het landingsterrein schoot een groep SS'ers op de Britse parachutisten. Van de circa 2000 nieuwe airborne soldaten kwamen er op de Ginkelse Heide 200 om het leven.

Een deel van de nieuwe Britse troepen moest op de heide achterblijven om bescherming te bieden bij het verzorgen van de airborne soldaten die gewond zijn geraakt. Eén bataljon, 600 man sterk, trok op naar Arnhem,16 kilometer verderop.

Heel ver kwamen ze niet. De voorste compagnie kwam net voorbij Wolfheze onder hevig Duits vuur terecht. Ze besloten daarom halt te houden voor de nacht.

Gevreesd wordt dat ook de bevelhebber van de Britse troepen, generaal-majoor Urquhart is gesneuveld. Er is niets meer van hem vernomen sinds hij vanmorgen poolshoogte ging nemen bij het front.

Generaal Urquhart voert bij Hotel Hartenstein overleg · Gelders Archief

De Amerikaanse paratroepen die zijn geland in Groesbeek en de opdracht kregen de Waalbrug veilig te stellen, zijn daar ook vandaag niet in geslaagd, ondanks de nieuwe versterkingen die vanmiddag in de buurt zijn geland.

De Duitse veldmaarschalk Model, die na zijn vlucht uit Oosterbeek zijn intrek heeft genomen bij generaal Bittrich in Doetinchem, heeft overal vandaan Duitse eenheden naar Nijmegen gestuurd. Zij moeten de Britten en Amerikanen hier tegenhouden. Ze hebben hun posities rond de Waalbrug vandaag dan ook verder versterkt.