Kamp Vught · -

Overhaaste executies in Kamp Vught

De Duitsers in Nederland zijn zo nerveus door de aanhoudende geruchten dat de geallieerden in aantocht zijn, dat ze in allerijl zijn begonnen met de ontruiming van kamp Vught. Bijna alle 3500 overgebleven gevangenen moeten naar verwachting op transport naar kampen in Duitsland.

Voorafgaand aan deze transporten hebben de SS'ers sinds eind augustus massale executies uitgevoerd op de fusilladeplaats bij het kamp. Alleen al gisteren en vandaag zijn er 117 mensen ter dood gebracht. De gevangenen in het kamp kunnen de schoten horen.

Hitler heeft op 30 juli 1944 het Niedermachungsbefehl uitgesproken: op grond daarvan komt alle rechtspraak tegen 'saboteurs' te vervallen en kunnen zij zonder enige vorm van rechtspraak ter dood worden gebracht. Vanuit verschillende gevangenissen, met name uit de strafgevangenis in Scheveningen, worden deze arrestanten naar Vught gebracht. Het executiepeloton bestaat voor een groot deel uit Nederlandse SS'ers.

Jan Herberts

Het jongste slachtoffer dat in Vught is gefusilleerd is Jan Herberts, een sportieve en populaire tiener uit Arnhem. Hij was een enthousiast voetballer bij Vitesse en vormde samen met een paar vrienden een kleine verzetsgroep.

De jongens bezorgden verzetskrantjes en hielpen onderduikers. Ook pleegden ze inbraken om aan (motor)fietsen, wapens en radio's te komen. Het lukte ze zelfs een Duitse legerwagen te stelen.

Jan Herberts · Nationaal Monument Kamp Vught

Op 30 augustus ging het mis toen ze een Duitse soldaat wilden overvallen. Ze werden op heterdaad betrapt en gingen ervandoor. Jan werd later opgepakt bij zijn grootouders en overgebracht naar de gevangenis in kamp Vught. Ook zijn moeder, zus en broer, die met de zaak niets te maken hebben, werden als strafgijzelaars naar kamp Vught gebracht.

Afgelopen zaterdag, 2 september, werd Jan 18 jaar. Een dag later werd hij uit zijn cel gehaald en doodgeschoten op de fusilladeplaats in Vught.