Terugkijken: Bevrijdingsjournaals D-day

6 juni 1944 is D-day voor de geallieerden. Een enorme troepenmacht van Amerikanen, Britten, Canadezen en Fransen landt op de stranden van Normandië. In de Bevrijdingsjournaals worden de voorbereidingen en de strijd van toen gevolgd met de technieken van nu.

Dag 1:

In de eerste aflevering vertelt Tim de Wit vanuit Engeland over de troepenopbouw, Martijn Bink staat in Calais om over de Duitse afweer te vertellen. In de studio militair historicus Christ Klep.

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: troepenmacht in Engeland klaar voor invasie

Dag 2:

In aflevering 2 doet Martijn Bink verslag vanuit de Normandische stad Rouen, dat al dagen door de geallieerden wordt gebombardeerd. Weervrouw Willemijn Hoebert vertelt dat de weersverwachting voor een invasie vooralsnog "niet goed" is.

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: 'Onstuimig weer in Frankrijk op komst'

Dag 3:

In de derde aflevering vertelt Tim de Wit over de afgeblazen invasie vanuit Engeland naar Normandië. Die kon niet doorgaan vanwege het slechte weer. Verslaggever Martijn Bink merkt in Caen, vlak bij de Normandische kust, nog weinig van het dreigende oorlogsgeweld. En correspondent Wouter Zwart in Berlijn legt uit dat Hitler volop vertrouwen heeft in zijn verdedigingslinie langs de kust, de Atlantikwall.

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: 'Hitler vertrouwt op zijn Atlantikwall'

Dag 4:

Op vijf stranden in Normandië zijn de geallieerden begonnen met de grootste amfibische landing aller tijden. Hitler denkt dat de echte invasie nog moet komen en bij Calais zal plaatsvinden.

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: langverwachte invasie van start in Normandië

Dag 5:

Er wordt steeds meer bekend over wat er tijdens D-day op de stranden is gebeurd en hoeveel soldaten er zijn omgekomen. En wat blijkt: de Britten hebben een nepleger.

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: de doden op de stranden krijgen een naam

Dag 6:

De opmars gaat minder snel dan verwacht. Er moeten nog honderdduizenden troepen aan land worden gezet en de tegenstand van de Duitsers is groot. Toch bereidt de Nederlandse regering in ballingschap zich voorzichtig voor op een bevrijd Nederland, meldt Kysia Hekster vanuit Londen.

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: lukt het de geallieerden door te stoten?

Het lukte de geallieerden pas na anderhalve maand om uit het bruggenhoofd in Normandië te breken, veel later dan gepland. De verloren tijd werd daarna echter meer dan goed gemaakt: Parijs werd binnen vier weken bereikt, begin september zijn grote delen van België bevrijd en naderen de geallieerden de Nederlandse grens.