Adolf Hitler · AFP

Hitler overleeft bomaanslag

Adolf Hitler heeft een bomaanslag overleefd. De 55-jarige Führer raakte volgens Duitse berichten alleen lichtgewond toen de bom afging in een barak van de Wolfsschanze, zijn hoofdkwartier in Oost-Pruisen.

Kort na de aanslag ontving Hitler zoals gepland de Italiaanse leider Mussolini. Aan het begin van de nacht sprak hij via de radio het volk toe, om het land te verzekeren dat hij nog altijd aan de macht is. Hij sprak van "een misdaad die in de Duitse geschiedenis haar weerga niet kent". Ook militair leiders Göring en Dönitz spraken.

Hoewel hij dicht bij de explosie stond, liep de Duitse leider alleen brand- en schaafwonden op. Wel kwamen vier leden van zijn staf om. "Ik vat dit op als een bevestiging van de opdracht der Voorzienigheid mijn levensdoel te blijven nastreven zoals ik tot dusver heb gedaan," zei hij op de radio.

Naast de vier doden, zijn er ook meerdere gewonden gevallen. Die zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Carlshof. Hitler gaat bij de gewonden op ziekenbezoek:

Hitler bezoekt gewonden van een aanslag, die op hem bedoeld was

Als hoofddader van de aanslag wordt de adellijke kolonel Claus von Stauffenberg genoemd. Daarnaast zouden nog enkele andere hoge officieren hebben geprobeerd een staatsgreep te plegen na de aanslag. Uit enkele grote steden worden botsingen tussen opstandelingen en Hitler-getrouwen gemeld.

In zijn radioboodschap had Hitler het over "een zeer kleine kliek eerzuchtige, gewetenloze en tevens misdadige domme officieren", die onbarmhartig zal worden uitgeroeid. Stauffenberg zou inmiddels al zijn gefusilleerd.

Illegale kranten speculeren echter dat de weerstand tegen Hitler groter is dan regime wil toegeven. Het Parool wijst erop dat Himmler overhaast is benoemd tot opperbevelhebber van de speciale binnenlandse strijdkrachten. "Een wel wat omvangrijke maatregel tegen een kleine kliek."

Ook noemt de krant het opmerkelijk dat niemand van de Werhmacht trouw zwoer aan Hitler, terwijl de Luftwaffe en de Kriegsmarine dat wel deden.

De ravage na de explosie · ANP

Vanuit Nederland hebben Rijkscommissaris Seyss-Inquart en bevelhebber Christiansen in ieder geval hun loyaliteit uitgesproken in een telegram. "Wij allen staan gereed elk van uw bevelen in onwrikbare trouw en uiterste toewijding ten uitvoer brengen", valt te lezen in De Telegraaf.

Het is niet de eerste keer dat Hitler doelwit is van een aanslag. Kort na het begin van de oorlog ontsnapte hij bijvoorbeeld aan een bomexplosie doordat hij een herdenking van zijn Bierkellerputsch voortijdig had verlaten; acht anderen kwamen om.

Verzetsblad De Oranjegids wijst erop dat de daders deze keer uit de eigen gelederen kwamen. "Ditmaal zijn het niet de Joden, bolsjewisten of de plutocraten die deze staatsgreep hebben ondernomen, maar de Duitsers zelfs, Duitse generaals, Duitse officieren. De schijneenheid van het nationaal-socialisme is gebarsten, eens en vooral!!"