Waarschuwing tegen geslachtsziekten · NOS

Steeds meer geslachtsziekten: 'Pas op voor verleidingen'

"Pas op voor de verleidingen van de nieuw verworven vrijheid, voor het teugelloos overgeven aan de vreugderoes." In een bericht "Aan onze vrouwen en meisjes" waarschuwt een verzetskrant tegen al te vriendelijke omgang met geallieerde militairen.

In de oorlogsjaren is het percentage geslachtsziekten snel toegenomen. Het was al bekend dat in bezet gebied Nederlandse meisjes - meestal tussen de 14 en 20 jaar oud - zich de afgelopen jaren hebben ingelaten met Duitse militairen. De drempel om een relatie met een geallieerde militair aan te gaan, is nog veel lager.

Het valt De Gelderlander op dat vrouwen en meisjes het fijn vinden "de soldaten goed te ontvangen, diensten te bewijzen, de weg te wijzen en te behulpzaam zijn". "We mogen en kunnen niet anders verwachten, als we maar goed in het oog houden dat de nationale trots van onze vrouwen eist dat ze hun vrouwelijke eer hoog houden."

Naast dit soort aanmaningen in de media wordt er ook vanaf de kansel gepredikt tot bezinning. Ook het Militair Gezag vaardigt verordeningen uit om geslachtsziektes tegen te gaan, vanwege "de veiligheid van de Staat".

Razzia's om geslachtsziekten

Hoe verstrekkend de gevolgen kunnen zijn, meldde Trouw afgelopen zomer. Volgens de krant was in sommige plaatsen het grootste gedeelte van de uitgaande meisjes besmet.

Als voorbeeld werd Utrecht genoemd. Regelmatig worden daar door de Duitsers amusementsgelegenheden uitgekamd: de vrouwen worden meegenomen en gecontroleerd op geslachtsziekten. Bij een van de razzia's deze zomer bleken 58 van de 63 onderzochte vrouwen besmet te zijn (92 procent).

Deze razzia's op meisjes met geslachtsziekten blijken niet genoeg te zijn om de groei van het aantal gevallen tegen te gaan. Volgens de Trouw nemen Duitse militairen de ziekten mee uit Frankrijk en verspreidden ze deze hier verder, ondanks streng medisch onderzoek.

Dat levert ook een groot gevaar op voor de geallieerde legers, waarschuwde de krant al toen de bevrijders nog geen voet hadden gezet op Nederlandse bodem. "Immers zullen dezelfde vrouwen die zich nu inlaten met de Duitsers, evengoed met de geallieerde soldaten connecties aanknopen."

Laat hem voelen dat hij uw vriend is, maar ook niet meer dan uw vriend. 

Waarschuwing vanuit verzetskranten

Verzetskranten begrijpen dat het oorlogsleed, zorgen om verdwenen familieleden en gebrek aan afwisseling tot een uitspatting kunnen leiden. Bovendien: "Ook de soldaten van de bevrijdingslegers zijn mannen, die soms reeds lang van huis zijn."

Maar zo'n relatie kan slechts voor korte tijd zijn. Bovendien hebben veel geallieerde militairen thuis een vrouw of verloofde wachten. Daarom, luidt het devies, "laat hem voelen dat hij uw vriend is, maar ook niet meer dan uw vriend".

Levenslang

De lichamelijke en mentale schade die onnadenkendheid tot gevolg kan hebben, kan lange tijd voelbaar zijn. Soms levenslang. De chronische druiper kan op termijn bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid en syfilis kan leiden tot krankzinnigheid.

Als er ook maar enigszins vermoed wordt dat er sprake is van een geslachtsziekte, is het van belang direct een huisarts te raadplegen. Vroegtijdige herkenning van de symptomen en een snelle behandeling is van groot belang. Zo kan genezing plaatsvinden en worden levenslange lasten voorkomen.