Ron van Doorn bij het vernielde graf van zijn vader
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

90 graven vernield op Utrechtse begraafplaats: 'Laat ze met rust'

Op een begraafplaats in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend negentig graven vernield. Door wie en waarom dat gebeurde, is nog niet bekend. De politie is een onderzoek begonnen.

Gistermiddag bezocht Lisa van der Ploeg het graf van haar tante op begraafplaats Daelwijck. Zij ontdekte de ravage als eerste. "Het viel me niet meteen op, maar toen ik dichterbij kwam zag ik dat de foto op het graf kapot was", zegt ze tegen RTV Utrecht. De graven om de zerk van haar tante heen waren ook beschadigd. Van der Ploeg lichtte de politie in.

Op dit moment is nog veel onduidelijk over het voorval, zegt een gemeentewoordvoerder. Het is wel duidelijk dat de vernielingen hebben plaatsgevonden tussen zaterdag 16.00 uur en zondag 12.00 uur. Hoogstwaarschijnlijk is het 's nachts gebeurd.

Ook het graf van de vader van Utrechter Ron van Doorn is vernield:

90 graven vernield op Utrechtse begraafplaats

Er zijn allerlei vernielingen gepleegd, zegt de woordvoerder. "We zien vooral dat foto's die gedrukt staan op tegeltjes of porseleinen plaatjes zijn kapotgeslagen. Andere glazen elementen zijn ook omgeschopt of stukgeslagen."

Niet tegen één groep

Over de hele begraafplaats is een ravage aangericht. Het grote aantal vernielde graven wijst er volgens de woordvoerder op dat de actie niet was gericht tegen één persoon of een bepaalde groep.

De politie doet nu onderzoek naar de toedracht. Op de begraafplaats hangen geen camera's, dus getuigen worden opgeroepen zich te melden. De contactpersonen van de overledenen worden per brief ingelicht over de situatie, aldus de gemeente.

'Gewoon kansloos'

Van der Ploeg hoopt dat het graf van haar tante voortaan met rust gelaten wordt. "Het is gewoon kansloos", zegt ze. "Ik snap dat er van alles in de wereld aan de hand is, maar mensen die al tien of twintig jaar begraven zijn hebben daar niets mee te maken. Dus laat ze met rust."

Advertentie via Ster.nl