Abdi Nageeye
NOS Sport

'Ik voelde me een halve Keniaan', lacht Nageeye (35), die denkt Spelen in 2028 te halen

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport in Rotterdam

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport in Rotterdam

Ahmed Aboutaleb en Abdi Nageeye wisselden zondag even na twaalven, voor de ingang van het stadhuis aan de Coolsingel, een veelzeggende blik van verstandhouding. Nog één keer die warme handdruk, dat welgemeend schouderklopje en een oprechte felicitatie.

De één, Aboutaleb, vertrekt na vijftien jaar als burgemeester van Rotterdam. De ander, Nageeye, finishte er voor de zesde keer in 's lands grootste en meest aansprekende marathon en mocht zijn tweede zege in een Nederlands record bijschrijven. Op zijn 2.04.56 uit 2022 volgde ditmaal een nationale toptijd van 2.04.45.

Met een beker onder de ene en een fikse bos bloemen onder de andere arm stapte Nageeye een stief uurtje na de race opmerkelijk monter de Rotterdamse raadzaal binnen. De werkplek van Aboutaleb werd ditmaal gebruikt om Nageeye de gelegenheid te bieden terug te blikken op de kroniek van een aangekondigde zege.

Los Angeles 2028

Bij die nababbel had hij een mededeling voor zijn gehoor in petto. De in Somalië geboren atleet mag dan inmiddels 35 jaar oud zijn, leeftijd is in deze fase van zijn leven weinig meer dan een nummer.

Ging iedere marathon maar zo gemakkelijk. Voor mijn gevoel was ik niet eens aan het zweten.

Winnaar Abdi Nageeye

De vice-olympisch kampioen van Tokio kwam superlatieven tekort om zijn vorm te omschrijven. "Ik had vandaag een zeldzaam machtig gevoel. Mijn trainingen zijn de laatste maanden vaak veel zwaarder geweest dan deze race. Ging iedere marathon maar zo gemakkelijk." Lachend: "Ik voelde me net een halve Keniaan."

Dus klonk het bijna als een vanzelfsprekendheid dat Nageeye zijn voornemen om in 2025 een streep te onder zijn loopbaan zetten, in de ijskast heeft gestopt. Voorlopig blijft hij zijn kilometers maken. "Zeker nog een jaar of drie, vier misschien wel", sprak hij. "Ik geloof zelfs dat ik de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles kan halen."

Gelukkig huwelijk

Rotterdam is dus nog lang niet van hem af, klonk het tussen de regels door. Want dat hij nog wel een paar keer terugkeert naar de Maasstad lijkt welhaast een zekerheid.

Het is immers de marathon waarmee hij op bijzonder goede voet staat. In 2015 werd hij er in zijn tweede marathon gekroond tot nationaal kampioen, in een tijd van 2.12.33. Twee jaar later scherpte hij in dezelfde stad zijn persoonlijk record aan tot 2.09.34, op dat moment de derde Nederlandse tijd ooit op de klassieke 42.195 meter gelopen.

Nageeye valt aan in laatste kilometer en wint marathon van Rotterdam

2022 was het jaar waarin hij zijn eerste moment van glorie kende door na een zinderende tweestrijd te winnen in 2.04.56, een tijd die tot zondag te boek stond als Nederlands record. Op zijn 2.05.32 van de editie van 2023, goed voor de derde plaats, volgde ditmaal een tweede zege, elf seconden sneller dan hij ooit liep.

Rotterdam 2024 was het perfecte plaatje, zei hij. Nageeye loopt momenteel over van zelfvertrouwen. Het was naarmate de streep dichterbij kwam immers niet de vraag of, maar hoe hij het karwei succesvol zou klaren.

Op kilometerpunt 39 was hij iedere twijfel, voor zover aanwezig, definitief voorbij. "Toen wist ik zeker dat niemand mij er nog uit zou lopen." Met een voorspelbare versnelling op één kilometer van de streep stelde hij zijn overwinning veilig.

Perfect programma

Vier maanden voor de olympische marathon van Parijs vallen de puzzelstukjes precies in elkaar, aldus Nageeye. Hij is niet langer de impulsieve atleet die op het allerlaatste moment verandert van strijdplan, schoenen of voeding en zodoende een topklassering verspeelt. Hij is uitgegroeid tot een solide loper, die weet wat hij wil en hoe hij zijn doelen kan bereiken.

Abdi Nageeye met de Nederlandse vlag in Rotterdam

Op basis van de ervaringen die hij in het verleden opdeed bij gerenommeerde trainers als Joshua Mols, Patrick Sang en Gary Lough, schrijft hij zijn eigen schema's, die hij wekelijks doorspreekt met zijn nieuwe coach Louis Delahaije. Afwijken van welk plan dan ook is er met de Limburgse bewegingswetenschapper aan zijn zijde niet langer bij.

"Ik draai momenteel een perfect programma", zei Nageeye. "Wanneer je alles op orde hebt, ben je te oud, hoor je weleens. Ik denk dat ik daarop een uitzondering vorm."

Voorbeeldig echtgenoot

Nageeye is meer dan ooit in balans, vertelde hij. Naast marathonloper van wereldniveau, is hij sinds kort een voorbeeldig echtgenoot en vader die zijn familiaire verplichtingen met verve vervult.

Maanden achtereen in afzondering op trainingskamp gaan, in voorbereiding op een marathon, het is voltooid verleden tijd. Nageeye maakt op doordeweekse dagen nog altijd zijn kilometers in het basiskamp in het Keniaanse Kaptagat, maar keert in de weekeinden terug naar zijn huis in Eldoret, om daar tijd door te brengen met zijn vrouw en drie kinderen. "Daar kan ik enorm van genieten."

De innerlijk rust die hij heeft gevonden doet hem nog jaren lopen, mogelijk dus zelfs tot Los Angeles 2028. Maar lang voor het zover is, verschijnt hij over 118 dagen aan de start in Parijs. Hoe cru het ook klinkt, door het tragische overlijden van de Keniaanse wereldrecordhouder Kelvin Kiptum gloort daar plots onvergankelijke olympische roem.

Herstellen, opbouwen en op 10 augustus in de Franse hoofdstad minimaal in dezelfde topvorm zien te verkeren, luidde zondag het devies.

Rotterdam was op die marsroute richting de Spelen de ideale laatste tussenhalte. "Aan vertrouwen dat het goed kan komen, ontbreekt het na vandaag in ieder geval niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl