NOS Nieuws

En de winnaar is... een luchtgitaarspelende kangoeroe

Een kangoeroe die luchtgitaar speelt, is de winnaar van de Comedy Wildlife Photography Awards. Onder de finalisten dit jaar een foto van vogels die een geschil oplossen, van een ballet dansende otter, en een uil met de maandag blues.

Tientallen dierenfoto's en hun makers deden dit jaar mee aan de wedstrijd voor de grappigste foto van wilde dieren. En de winnaar is dus deze: een kangoeroe in Australië die vol overgave luchtgitaar speelt:

Air guitar roo

Jason Moore maakte de foto aan de rand van de Australische stad Perth. "Ik was op pad geweest om een meer te fotograferen in het ochtendlicht. Maar het was een teleurstellende ochtend", zegt hij tegen de organisatie. Daarna besloot hij langs een open grasland te lopen, waar vaak kangoeroes zonnen. "Uiteindelijk heb ik ongeveer 40 of 50 foto's van de kangoeroes gemaakt, waaronder deze."

Waardering voor de natuur

De Comedy Wildlife Photography Awards zijn in 2015 door natuurfotograaf Paul Joynson-Hicks en Tom Sullam in het leven geroepen. Joyson-Hicks woonde in die tijd in Tanzania en maakte daar zelf regelmatig foto's van dieren waar hij hardop om moest lachen. En dus bedachten Joynson-Hicks en Sullam een nieuwe wedstrijd, voor een ander soort natuurfoto's.

De competitie is niet alleen maar grappig bedoeld. De oprichters willen met hun initiatief mensen bewust maken van de natuur en het belang ervan. Maar dan wel op een positieve manier. Want de meeste beelden zijn negatief en deprimerend, vinden zij. Juist met humoristische foto's, die je wilt zien en waarop de dieren haast menselijke eigenschappen krijgen, proberen ze de waardering voor de natuur te vergroten.

Inmiddels doen fotografen, professionals en amateurs, van over de hele wereld mee aan de wedstrijd. Dit jaar kwamen er ruim 5000 foto's binnen. Hieronder een selectie van de eervolle vermeldingen en winnaars van de subcategorieën.

  • Brian Matthews/Comedy Wildlife 2023
    Don't look down
  • Dakota Vaccaro/ Comedy Wildlife 2023
    Fox with a cigar
  • Delphine Casimir/Comedy Wildlife 2023
    The rainforest dandy
  • Jacek Stankiewicz/Comedy Wildlife 2023
    Dispute
  • John Blumenkamp/Comedy Wildlife 2023
    Monday Blahs
  • Lara Mathews/Comedy Wildlife 2023
    Boing
  • Otter Kwek/Comedy Wildlife 2023
    Otter Ballerina
  • Patrick Mondal/Comedy Wildlife 2023
    Look at right bro
  • Tzahi Finkelstein/Comedy Wildlife 2023
    The happy turtle
  • Wendy Kaveney/ Comedy Wildlife 2023
    That wasn't here yesterday

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl