Conducteur
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Twee jongens van 13 en 14 jaar vast voor mishandelen conducteur Purmerend

De politie heeft twee tieners opgepakt in de buurt van station Purmerend. De twee jongens van 13 en 14 jaar oud uit Purmerend worden ervan verdacht dat ze gisteravond op het station een conducteur hebben bespuugd, geslagen en geschopt.

Het incident vond plaats rond 21.00 uur. Waarom de twee jongens de conducteur te lijf gingen, is niet duidelijk. De man raakte zodanig gewond dat hij zich moest laten behandelen door ambulancepersoneel, meldt de regionale omroep NH. Hij heeft aangifte gedaan.

Volgens de politie gingen de twee tieners er na de mishandeling samen met een groepje andere jongens vandoor. Handhavers van de gemeente Purmerend wisten de twee snel te achterhalen en over te dragen aan de politie. Het duo zit nog steeds vast.

De NS noemt de mishandeling een schokkend incident. "Het is echt bij de konijnen af wat mensen allemaal menen met onze medewerkers te kunnen doen", zegt een woordvoerder.

Treinen drie minuten stil

De NS registreerde het afgelopen jaar 1042 meldingen van geweldsincidenten, acht procent meer dan in 2022. Het was het derde jaar op rij dat de geweldscijfers omhoog gingen.

Op 13 april werd een conductrice in een trein op station Den Haag Hollands Spoor mishandeld. NS zette in het weekend daarop alle treinen drie minuten stil en ook andere OV-bedrijven deden daaraan mee.

Voor NS-directeur Wouter Koolmees was dat incident van 13 april de druppel die de emmer deed overlopen. Hij zei toen dat hij "klaar is met agressie en geweld tegen onze collega's".

Naar aanleiding van het nieuwe incident herhaalt de NS een oproep voor meer bevoegdheden. "Een incident begint eigenlijk altijd met iemand die geen kaartje en ID bij zich heeft. Daarom willen we zelf de identiteit van geweldplegers kunnen controleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl