De Graaf (Links) met de toenmalige koningin Beatrix bij het herinneringsmonument voor de slachtoffers
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Oud-burgemeester blikt terug, 15 jaar na de aanslag op Koninginnedag

Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat Nederland tijdens Koninginnedag werd opgeschrikt door een aanslag. Tijdens de optocht van de koninklijke familie reed Karst T. met een auto door een groep toeschouwers die langs de kant van de weg stond te kijken.

Acht mensen kwamen om het leven. Toenmalig burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn blikt bij Omroep Gelderland terug op die gitzwarte dag. De oud-burgemeester heeft de bewuste dag, 30 april 2009, nog scherp op het netvlies. Hij noemt de gebeurtenissen het ingrijpendste dat hij heeft meegemaakt in zijn tijd als burgemeester.

"Ik werd ijzig koud", vertelt oud-burgemeester De Graaf:

Oud-burgemeester blikt terug op aanslag Koninginnedag

De Graaf zat samen met de koninklijke familie in een open bus. "Ik hoorde een geweldige knal en ik denk: Oh jee, daar stort een tribune in ofzo." Maar het was T. die met zijn auto zeventien mensen schepte en tegen het standbeeld De Naald tot stilstand kwam. "De koningin en ik zijn blijven zitten. Voor hetzelfde geld waren er meerdere daders. De koningin trok wit weg, ik ook, denk ik."

"De chauffeur van de bus kreeg de opdracht om gas te geven en snel richting het paleis te rijden. De kindjes stonden langs de kant van de oprijlaan en hadden natuurlijk nog niks gezien", herinnert hij zich.

Afgelast

Daarna stond de burgemeester voor de moeilijke beslissing om de rest van de festiviteiten af te gelasten. "Dan sta je echt alleen. Er is op dat moment niemand anders. Dan sta je voor het paleis en moet je aankondigen dat het einde oefening is."

Een dag na de aanslag werden in Apeldoorn veel bloemen neergelegd

Achteraf gezien was dat geen makkelijke keuze, zegt hij. "Je draait vanaf dat moment op intuïtie. Ik werd ijzig koud en ik ging in een soort overlevingsstand om de dingen te doen die ik als burgemeester moest doen. Pas de volgende ochtend, toen ik de verschrikkelijke foto's en de krantenkoppen las, kwam de emotie los."

Advertentie via Ster.nl