NOS Voetbal

En alweer Bayern-Real in de halve finale: ‘Traditie in de Champions League’

Bayern München tegen Real Madrid, het duel wordt ook wel de Europese Clásico genoemd. Het is met 26 onderlinge confrontaties de meest gespeelde wedstrijd in de historie van de Champions League (en voorganger Europa Cup I).

Vanavond staat affiche nummer 27 op het programma tijdens de halve finales van de Champions League.

Van die historie is de trainer van Real Madrid zich maar al te goed bewust. "Bayern heeft, net als wij, een traditie in de Champions League", zei Carlo Ancelotti maandag tijdens de persconferentie in de Allianz Arena in München.

Real-coach Ancelotti en Bayern-trainer Tuchel hebben niets dan lof voor elkaar

Daarom wil hij Bayern niet beoordelen op de resultaten in de Bundesliga. 'Der Rekordmeister' werd voor het eerst in twaalf jaar geen landskampioen en staat ruim achter opvolger Bayer Leverkusen. Ook de strijd om het Duitse bekertoernooi ging al vroeg verloren, tegen FC Saarbrücken, uitkomend op het derde Duitse niveau.

Liever kijkt Ancelotti naar de prestaties in het Europese miljardenbal. "Ze waren erg goed in beide wedstrijden tegen Arsenal in de kwartfinales. Ze hebben daarmee een erg sterk team in Europa uitgeschakeld."

Ancelotti elimineerde met Real titelverdediger Manchester City, na strafschoppen.

Real Madrid viert de winnende strafschop van Antonio Rüdiger tegen Manchester City

"Het is tekenend voor de kwaliteit en de geschiedenis van Bayern, die vergelijkbaar is met onze historie in deze competitie. In de Champions League is ook de geschiedenis ontzettend belangrijk."

Real Madrid is veruit de succesvolste ploeg in het Europese toernooi, met alleen al vijf eindzeges sinds 2014, en veertien in totaal. Bayern heeft de cup zes keer gewonnen en is daarmee de nummer drie op die ranglijst, gedeeld met Liverpool en vlak achter AC Milan.

Enfin, de Europese rivaliteit tussen Bayern en Real ten spijt: gedurende al die jaren troffen beide ploegen elkaar nooit in de finale van de Champions League of Europa Cup 1. De halve finales daarentegen, daarin speelden de clubs maar liefst acht keer tegen elkaar, voor het eerst in 1976, voor het laatst in 2018.

Exact tien jaar geleden was het Ancelotti zelf die met Real Madrid in München met 4-0 zegevierde in de halve finales. Destijds stond Pep Guardiola aan het roer bij Bayern. In de finale won Ancelotti zijn derde Champions League als trainer.

Hij knikte tijdens de persconferentie. "Een mooie herinnering."

Carlo Ancelotti viert de 4-0 overwinning bij Bayern München in 2014 met zijn toenmalige sterspeler Cristiano Ronaldo

Een paar jaar later keerde hij terug naar de Duitse stad om Bayern te coachen. Hij was er slechts ruim een jaar coach, tussen 2016 en 2017. Ja, hij kroonde zich tot landskampioen, maar ging in de kwartfinales van de Champions League onderuit. Tegen, inderdaad, Real Madrid. Over twee duels werd het 3-6.

'Ich habe vergessen Deutsch'

Het Duits is hij niet meer machtig: "Ich habe vergessen Deutsch", sprak hij krakkemikkig, waarna hij het persmoment in het Spaans vervolgde.

Ancelotti zei geen wraakgevoelens te hebben overgehouden aan zijn vroegtijdige ontslag bij Bayern in september 2017. "Het had langer kunnen duren, maar ik heb zeer goede herinneringen aan de stad."

De 64-jarige coach noemde de huidige Bayern-trainer Thomas Tuchel "een tactisch genie" en ziet gelijkenissen tussen de speelstijl van beide clubs. "We hebben beide geen superduidelijke identiteit, we kunnen op verschillende manieren spelen. Zij kunnen razendsnel omschakelen, waardoor ze ineens erg gevaarlijk worden."

Courtois

Ancelotti wil niks prijsgeven over zijn opstelling. Ja, Thibaut Courtois zit bij de selectie, na een seizoen lang blessureleed. Maar de Belgische keeper lijkt vooralsnog genoegen te moeten nemen met een plek op de bank.

Thibaut Courtois tijdens de training in München

Zijn vervanger Andrij Loenin staat bij Real al bijna het hele seizoen onder de lat, nadat hij de concurrentiestrijd had gewonnen van Chelsea-huurling Kepa Arrizabalaga.

In de verdediging ving de Franse middenvelder Aurélien Tchouaméni op indrukwekkende wijze de absentie op van de eveneens lang geblesseerde verdedigers Éder Militão en David Alaba. Maar Militão speelde vrijdag tegen Real Sociedad zijn eerste wedstrijd van het seizoen na een kruisbandblessure.

"Tchouaméni zal spelen morgen. Maar op welke positie? Ik heb geen idee."

Toch zegt Ancelotti verder geen tactische variant of complete verrassing uit de hoge hoed te zullen toveren. "Het gaat erom dat we goed verdedigen, counters vermijden en goed aanvallen. In een halve finale moet alles perfect zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl