NOS Voetbal

Rubiales bij aankomst in Spanje aangehouden in verband met corruptiezaak voetbalbond

Luis Rubiales is woensdag bij aankomst op het vliegveld in Madrid aangehouden. De voormalig voorzitter van de Spaanse voetbalbond RFEF, die in de Dominicaanse Republiek verbleef, zou volgens Spaanse media ondervraagd worden in verband met een corruptiezaak bij de voetbalbond.

Kort na de arrestatie werd Rubiales weer vrijgelaten in afwachting van de behandeling van de rechtszaak. De 46-jarige Rubiales hangt ook nog een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd voor de ongevraagde kus op de mond van voetbalster Jennifer Hermoso na de WK-finale in 2023.

Luis Rubiales in 2023

In 'Operatie Brody', zoals de corruptiezaak rond de Spaanse voetbalbond wordt genoemd, is het verplaatsen van de Spaanse supercup naar Saudi-Arabië een in het oog springende kwestie. Dit gebeurt sinds 2020 en zou de Spaanse bond naar verluidt 40 miljoen euro per editie opleveren.

Voormalig FC Barcelona-speler Gerard Pique zou via een bedrijf ook hebben verdiend aan de deal. In een getapt telefoongesprek zou Rubiales het met Piqué hebben gehad over "miljoenen in commissies".

Invallen en aanhoudingen

De Spaanse politie deed twee weken geleden meerdere huiszoekingen, waaronder bij het hoofdkantoor van de RFEF in Madrid en een verblijf van Rubiales in Granada. Zeven mensen werden aangehouden, Rubiales verbleef op dat moment nog in de Dominicaanse Republiek.

Bij zijn terugkeer op Spaanse bodem werd hij opgewacht een busje in geleid en meegenomen voor verhoor. Volgens de krant El País kreeg Rubiales een dagvaarding om te getuigen voor een rechter.

Woensdagavond ontkende Rubiales dat hij ooit smeergeld had aangenomen:

Rubiales: 'Al m'n rekeningen zijn geblokkeerd, kan niets eens cola betalen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl