NOS NieuwsAangepast

"Bommen vliegen je om je oren"

In grote delen van Gaza-Stad vliegen volgens verslaggever Lex Runderkamp "de bommen je om je oren." "Je hoort voortdurend vliegtuigen, helikopters en drones rondvliegen."

Zelf bracht hij de nacht door in een rustigere wijk. Hij koos voor het deel van de stad waar ook veel internationale hulporganisaties en VN-medewerkers zitten "want daar zal Israël wel niet zo snel een bom op gooien".

Huizen

De afgelopen nacht werden volgens Runderkamp ongeveer 100 raketten afgeschoten van de Gazastrook naar Israël. Israël heeft teruggeslagen met 50 luchtaanvallen, vooral op het zuiden van Gaza. "Nieuw daarbij is dat ze nu ook echt gericht huizen bombarderen van leiders van Hamas", vertelt hij.

"Afgelopen nacht kregen verschillende families een telefoontje van de Israëlische inlichtingendiensten met het verzoek hun huizen te verlaten. En inderdaad, korte tijd daarna vielen er bommen op."

Weinig slachtoffers

Toch zijn er in verhouding tot het grote aantal bommen weinig slachtoffers. Volgens Runderkamp komt dat doordat Israël vaak doelen kiest in open velden. "Daar hebben ze met drones gezien dat Palestijnse mensen bezig zijn raketten af te schieten. Op dat moment wordt er vrij gericht op die plek geschoten."

"Gisteren ben ik bij zo'n plek geweest. Daar zie je dan alleen een klein gat in de grond. Die bommen veroorzaken een enorme luchtdruk. De jongens die gisteren zijn omgekomen zijn niet door scherven en dergelijke omgekomen, maar vooral door de luchtdruk die uit zo n raket komt. Ze hadden bloed uit neus, ogen, oren en dergelijke en waren verder fysiek niet heel erg beschadigd."

Protective Edge

Tot gisteren had Israël het beleid om alleen te reageren op luchtaanvallen vanuit Gaza. Als die niet zouden aanvallen, dan zou Israël dat ook niet doen.

"Dat beleid hebben ze nu omgebouwd tot een meer aanvallende houding." Vanochtend vroeg heeft Israël bekendgemaakt dat ze Operation Protective Edge zijn begonnen.

"Protective Edge, dus zeg maar de beschermende rand. De rand die Israël probeert te bouwen tegen de raketten die vanuit Gaza op ze af komen. Israël zegt die rand te gaan beschermen en ze hebben gisteren fors aangevallen. Je kunt wel zeggen dat de strijd hier in Israël en Gaza een niveau intenser is geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl