Wekdienst 2.5
NOS Nieuws

Wekdienst 2/5: Zorgprotest tegen geweld • Londen kiest burgemeester

Goedemorgen! Zorgmedewerkers leggen onder aanvoering van beroepsorganisatie NU'91 even het werk neer om aandacht te vragen voor geweld tegen personeel. En in Engeland en Wales vinden lokale verkiezingen plaats.

Eerst het weer: De dag begint zonnig, in het midden en noorden van het land waait een matige oostenwind. Hier kan het kwik oplopen naar 23 tot 25 graden. In het westen en zuiden steekt een frissere westelijke bries op, hier wordt het 18 tot 22 graden. Aan het eind van de middag ontstaan in het oosten pittige regen- en onweersbuien.

Weer 2.5

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De beroepsorganisatie voor zorgprofessionals NU'91 heeft de achterban opgeroepen om om 14.00 uur het werk 2 minuten neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij vorige maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.
  • Er zijn lokale verkiezingen in Engeland en Wales. In Londen neemt bijvoorbeeld Sadiq Khan het voor een derde termijn op tegen twaalf andere kandidaten.
  • Om de Seine in Parijs schoon te houden tijdens de Olympische Spelen opent Frankrijk vandaag een waterbassin om overtollig regenwater op te vangen.
  • En in La Vuelta Femenina staat vandaag etappe 5 op het programma. Marianne Vos voert inmiddels het klassement aan. Je kunt de koers live zien bij de NOS, in een stream vanaf 15.30 uur.

Wat heb je gemist?

Rusland zet volgens de VS structureel chemische wapens in op het slagveld in Oekraïne. Het Russische leger zou onder meer het giftige chloorpicrine gebruiken tegen Oekraïense militairen. Het Kremlin heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.

Washington stelt dat Moskou het Verdrag chemische wapens (CWC) heeft geschonden. De Amerikanen stellen een reeks sancties in tegen Russische personen en bedrijven die volgens de VS een rol spelen bij de productie of inzet van deze middelen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Gisteren was het op veel plekken heerlijk lenteweer, perfect voor een duik in het zwembad. Verslaggever Edwin van den Berg trof in een buitenbad in Wehl alleen maar blije bezoekers aan.

Volle bak bij buitenbaden op warme dag, 'hier kan geen binnenbad tegenop'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl