Een onderzeeër die TMKS bouwde voor Singapore
NOS NieuwsAangepast

Duitse scheepbouwer betwist gunnen van onderzeeërdeal aan Frankrijk

De Duitse scheepsbouwer ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) begint een kort geding tegen het Nederlandse ministerie van Defensie. Het Duitse bedrijf maakt bezwaar tegen het besluit van het ministerie om de bouw van vier onderzeeërs te gunnen aan het Franse staatsbedrijf Naval.

Staatssecretaris Van der Maat bevestigt een bericht van De Telegraaf in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet maakte het besluit over de bouw van de onderzeeërs vorige maand bekend. Het gaat om een order van 4 tot 6 miljard euro. De drie bedrijven die om de order streden, hadden 15 dagen de tijd om erop te reageren. Die periode werd op hun verzoek tot bijna een maand verlengd.

Contract nog niet getekend

Naast TKMS greep ook de combinatie van het Nederlandse bedrijf Damen Shipyards en het Zweedse Saab naast de opdracht. Zij leggen zich volgens het ministerie van Defensie wel neer bij het besluit.

Damen bevestigt dit, maar wil het besluit nog wel via 'de parlementaire weg' tegenhouden, zegt de woordvoerder. De Nederlandse scheepsbouwer hoopt dat de Tweede Kamer de deal met het Franse Naval nog blokkeert.

Van der Maat zegt de dagvaarding van TKMS te bestuderen. Tot die tijd zal het contract met Naval nog niet worden getekend. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend, maar het ministerie verwacht niet dat het invloed heeft op de planning van de bouw van de onderzeeërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl