Een medewerker van NXP in Nijmegen
NOS Nieuws

Ook Gelderland wil geld om chipsector te behouden

Ook Gelderland wil dat de overheid flinke investeringen doet om de chipsector in de regio te behouden. Anders zullen er banen verdwijnen die van belang zijn voor de Nederlandse chipindustrie, zegt The Economic Board Arnhem-Nijmegen, een samenwerking van overheden, ondernemers en het onderwijs.

Vorige maand kondigde het demissionaire kabinet aan 2,5 miljard euro in de regio Eindhoven steken, om het ondernemersklimaat voor de microchipindustrie daar te verbeteren. Het geld gaat bijvoorbeeld naar extra woningen, opleidingen en wegen.

Demissionair minister Adriaansens (Economische Zaken) noemde de regio Eindhoven, met de Veldhovense chipmachinebouwer ASML voorop, van groot belang voor de werkgelegenheid en het verdienvermogen van Nederland.

Besi, Nexperia en NXP

Gelderland roept nu op het gebied rond Arnhem en Nijmegen niet te vergeten, omdat daar ook veel belangrijke bedrijven in de chipindustrie zitten, zoals Besi (Duiven) en Nexperia (Nijmegen). En NXP heeft dan wel het hoofdkantoor in Eindhoven, maar laat een aanzienlijk deel van zijn chips in Nijmegen produceren.

Een medewerker van NXP aan het werk in Nijmegen

Daarmee is Gelderland net zo belangrijk voor de chipindustrieketen in Nederland als Eindhoven, zo vindt The Economic Board. "En we hebben dezelfde uitdagingen, op het gebied van huizen bouwen, infrastructuur en het talent dat we nodig hebben", zegt directeur Jan van Dellen tegen BNR.

Volgens Van Dellen kijken ook bedrijven in Gelderland met een schuin oog naar het buitenland. "Voor een bedrijf als NXP zitten er enorme investeringen aan te komen. Dan heb je een keuze: gaan we dat in Nederland doen of niet? Daarom ben ik voorstander van een goed vestigingsklimaat."

Beethoven en Chopin

De miljardenimpuls die de regio Eindhoven van het kabinet kreeg, werd 'Project Beethoven' genoemd. Gelderland heeft zijn plan de naam van een andere componist gegeven: Chopin. Er zijn volgens de Economic Board honderden miljoenen nodig om het vestigingsklimaat te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl