Götze bezorgt Duitsland wereldtitel

Duitsland heeft voor de vierde keer de wereldtitel veroverd. In de finale in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro werd Argentinië na verlenging met 1-0 verslagen. Mario Götze was de gevierde man door in de 113de minuut de enige treffer te maken.

De Duitsers kregen vlak voor de wedstrijd een tik te verwerken, want Sami Khedira viel in de warming-up uit met een kuitblessure. Zijn vervanger Christoph Kramer, die dit WK pas twaalf minuten had gespeeld, moest na een botsing met Ezequiel Garay al na een half uur groggy naar de kant.

Gevaarlijke Argentijnse counters

Duitsland was aanvankelijk wel de baas in de boeiende eerste helft. Ondanks goed combinatiespel vond het echter amper gaatjes in de dichtgemetselde achterste linie van de Argentijnen, die gaandeweg een paar keer gevaarlijk counterden.

Gonzalo Higuaín schoot vrij voor keeper Manuel Neuer naast na een blunder van Toni Kroos en dacht even later alsnog te scoren, maar toen stond hij buitenspel. Doelman Sergio Romero reageerde alert op schoten van Kroos en invaller André Schürrle en zag tot zijn vreugde een kopbal van Benedikt Höwedes op de paal belanden.

Harde charge Neuer

De tweede helft begon flitsend, met Lionel Messi die goed doorzette op links en de bal rakelings naast schoot. Neuer kwam daarna goed weg met een harde charge op Higuaín net buiten de zestien, waarvoor rood wellicht op zijn plaats zou zijn geweest.

Na een uur zakte de wedstrijd wat in. Het tempo daalde, Duitsland liet zich terugzakken en de Argentijnen kregen de overhand, zonder kansen af te dwingen. Duitsland kreeg die wel, via Kroos die na een pass van Mesut Özil ruim naast mikte.

Offensiefje Duitsland

In de laatste minuten van de reguliere speeltijd perste Duitsland er nog een offensiefje uit. Götze kreeg nog een kansje, maar zijn schot kon voormalig AZ-doelman Romero niet verontrusten.

Romero moest in de verlenging direct ingrijpen na een uithaal van dichtbij van Schürrle. Rodrigo Palacio verschalkte even later Neuer met een lobje, maar de bal zeilde naast.

Götze goudhaantje

Ook in de tweede verlenging heersten de Duitsers. Argentinië kwam amper aan counteren toe en het bleef verdedigend vooral dankzij Javier Mascherano overeind.

De wedstrijd stevende op strafschoppen af tot Schürrle in de 113de minuut op links goed doorzette. Götze, net voor de eerste verlenging in het veld gekomen voor Miroslav Klose, de WK-topcorer aller tijden, controleerde de voorzet met de borst en schoot de bal beheerst met links in de verre hoek.