Oranje sluit WK af als derde

Het Nederlands elftal heeft het WK afgesloten op de derde plaats. Oranje versloeg in de troostfinale gastland Brazilië met 3-0 en bleef zo ongeslagen dit toernooi.

Oranje kreeg nog voor de aftrap in Brasilia een flinke tegenvaller te verwerken, want Wesley Sneijder haakte in de warming-up geblesseerd af. Desondanks kende Nederland een prima start. Na een knappe pass van Robin van Persie werd Arjen Robben door Thiago Silva onderuit getrokken. De Braziliaanse verdediger kreeg opmerkelijk genoeg slechts geel, maar Van Persie benutte wel de penalty.

Blind scoort

De Brazilianen, die ten opzichte van het met 7-1 verloren duel met Duitsland met zes andere spelers begonnen, moesten na een kwartier ook de 2-0 slikken. Een aanval van Oranje leek te mislukken, maar David Luiz kopte de bal recht in de voeten van Daley Blind, die schitterend raak schoot.

Brazilië trok daarna aan de hand van Oscar vol ten aanval. De ploeg kwam wel enkele keren gevaarlijk dicht bij het doel van Jasper Cillessen, maar grote kansen bleven uit. Omdat ook Oranje op de aanval speelde, was het voor rust geen moment saai.

Na rust minder sprankelend

De tweede helft was minder sprankelend. Het spel van Brazilië was voorspelbaar, slordig en hard en de verdediging van Oranje bleef onder aanvoering van Vlaar en Stefan de Vrij probleemloos overeind.

Nederland, dat Blind en Jordy Clasie na rust geblesseerd af zag haken, zorgde uit tegenstoten zelfs voor het meeste gevaar. Kansen voor Robben, Vlaar en Dirk Kuijt leverden echter niets op, maar vlak voor tijd tikte Georginio Wijnaldum na een prachtige aanval de 3-0 binnen.

Ook speelminuten Vorm

In de blessuretijd kwam doelman Michel Vorm nog in het veld, waardoor alle 23 spelers van de Oranje-selectie dit toernooi speelminuten hebben gekregen.