NOS VoetbalAangepast

Kan de troostfinale troost bieden?

Na het pijnlijke verlies tegen Argentinië rest Oranje zaterdagavond nog de troostfinale tegen gastland Brazilië. Een wedstrijd waar Oranje kort na de uitschakeling nog als een berg tegenop zag, maar waarin toch het nodige op het spel staat.

"Ik vind dat die troostfinale niet gespeeld moet worden", sprak Van Gaal stellig na de uitschakeling. "Het ergste is dat je nu kans loopt om twee keer achter elkaar te verliezen. Dan heb je zo'n goed toernooi gespeeld en ga je alsnog als loser naar huis. Zo'n troostfinale heeft niets met sport te maken. Maar goed, dat zei ik tien jaar geleden ook. Hier moet je spelers niet mee belasten. Er telt maar één prijs: de wereldbeker."

Een berichtje van een gewaardeerde collega van Van Gaal brengt de bondscoach wellicht nog op andere gedachten. "Ik kreeg een sms'je van mijn goeroe, dat is Toon Gerbrands. In het volleybal spelen ze heel vaak in toernooivorm. Gerbrands zei dat je, als je de finale niet haalt, nooit op de even plaats moet komen, want dan eindig je altijd met twee nederlagen."

Kluivert

Patrick Kluivert, één van de assistenten van Van Gaal, kan er over meepraten. De aanvaller, die in 1998 een finaleplek en later ook de derde plaats misliep, zal in aanloop naar de troostfinale een rol gaan vervullen door uit te leggen hoe de generatie van toen terugkijkt op het mislopen van eremetaal. Diverse spelers maakten na hun carrière kenbaar spijt te hebben gehad van het vergooien van de troostfinale tegen Kroatië (2-1 verlies).

"Achteraf heb ik wel gebaald dat we geen derde zijn geworden. Dan hadden we tenminste nog een medaille gehad. Op dat moment kan die medaille je gestolen worden, maar later denk je daar anders over. Nu is die troostfinale echt voor niks geweest", blikt Boudewijn Zenden terug.

Doorvliegen

We hadden dat WK het gehele toernooi in Zuid-Frankrijk gespeeld. En voor de troostfinale moesten we in het vliegtuig naar Parijs. Dan ben je dus al op weg naar huis. Vlieg maar een uurtje door, dachten wij toen. Wij hadden in 1998 een ploeg die de wereldtitel kon winnen en de situatie was heel anders dan die van het team van nu. Het gaat nu om veel jongens die hun eerste toernooi spelen en zich nog kunnen laten zien en laten gelden. Voor hen zal het veel gemakkelijker zijn zich op te laden."

Ronald de Boer moest die troostfinale van 1998 aan zich voorbij laten gaan. "De adrenaline was weg", herinnert De Boer zich nog. "Ik had al twee wedstrijden last van een knieblessure en kon die wedstrijd niet meer spelen. Terwijl dat waarschijnlijk wel was gelukt als we de finale zouden hebben gehaald. De spanning is weg en ik denk dan ook dat jongens als Nigel de Jong en Robin van Persie nu niet meer zullen spelen."

Cheque

Toch zal Oranje zich de komende dagen bewust moeten worden dat er nog het nodige te halen valt. Behalve het feit dat er met een prettiger gevoel huiswaarts gekeerd kan worden en de (jonge) spelers een extra mogelijkheid hebben zich in de kijker te spelen, staat er ook nog een behoorlijke som geld op het spel. Voor de winnaar van de troostfinale is een bedrag van 20 miljoen dollar weggelegd, terwijl de verliezer genoegen moet nemen met 18 miljoen.

Punten

Ook kunnen punten bij elkaar gespeeld worden voor de FIFA-ranglijst, die weer van belang kan zijn bij een volgend eindtoernooi. Op de laatst verschenen ranglijst bezet Nederland de vijftiende plaats en dat is Oranje onwaardig. Statistisch gezien staat er ook nog het nodige op het spel. Arjen Robben en Robin van Persie maakten tot nog toe drie treffers op Braziliaanse bodem. Zij kunnen onderling uitmaken wie de teamtopscorer van Oranje wordt.

Tijdens de troostfinale, een idee dat stamt uit de begindagen van het internationale voetbal toen de sport vooral een olympische sport was, kunnen Robben en Wesley Sneijder bovendien het doelpuntenrecord van Johnny Rep evenaren. Beiden staan op zes WK-doelpunten, terwijl Rep in zijn actieve loopbaan zeven keer wist te scoren op een mondiaal eindtoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl