NOS VoetbalAangepast

Zwijgzame training Oranje

De selectie van het Nederlands elftal heeft in het stadion van São Paulo een rustige uitlooptraining achter de rug en er werd daarna gefietst. De internationals liepen zwijgend hun rondjes en zeiden later ook niet veel. De geblesseerde Leroy Fer trainde apart. Zijn hamstringblessure geneest moeizaam.

Vannacht vliegt de ploeg naar Brasilía, waar zaterdag de strijd om het brons plaatsvindt tegen gastland Brazilië. Vrijdag wordt nog een keer getraind in de Braziliaanse hoofdstad met aansluitend een persconferentie van bondscoach Louis van Gaal en een international.

Derde plaats

Van Gaal heeft zijn spelers op het hart gedrukt tóch voluit te gaan in het duel om de derde plaats. Niet alleen financieel is het interessant - de derde plek levert de KNVB twee miljoen dollar meer op dan de vierde -, de nummer drie van de wereld heeft bij een volgend WK ook een voorkeursbehandeling bij de poule-indeling.

In 1998, bij het WK in Frankrijk, gunde Oranje de derde plek aan Kroatië. Achteraf had iedereen daar spijt van. Van Gaal heeft een sms van zijn oude AZ-collega Toon Gerbrands gekregen en die wees de bondscoach erop dat in elke andere sport brons telt. En zeker op de Olympische Spelen, die de uit het volleybal afkomstige Gerbrands vergeleek met het WK voetbal.

Bovendien zou een vierde plaats betekenen dat Oranje het WK eindigt met twee nederlagen. Geen waardige afsluiting van zo'n geweldig toernooi. De argumenten van Gerbrands hebben Van Gaal aan het denken gezet over het belang van de troostfinale.

De Jong speelt niet

De opstelling zal dan ook niet veel afwijken van de ploeg die in de halve finale in de strafschoppenreeks van Argentinië verloor. Alleen de met een liesblessure kampende middenvelder Nigel de Jong komt zeker niet in actie, evenals Leroy Fer.

Alle overige internationals zijn beschikbaar. Van de groep van 21 heeft alleen derde doelman Michel Vorm nog geen speelminuten in Brazilië achter de rug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl