"Oranje strijdend ten onder"

"De droom van heel Nederland is uiteengespat," stelt De Telegraaf na de WK-uitschakeling van het Nederlands elftal. Onder de kop "Droom voorbij" noemt het dagblad het duel met Argentinië een zenuwslopend schaakspel dat 120 minuten duurde en een bloedstollende penaltyreeks als slotstuk kreeg.

"Zo dichtbij als de finale van vier jaar geleden in Zuid-Afrika kwam Oranje niet in Brazilië. Maar wat scheelde het. Een strafschoppenserie", staat de krant stil bij de minimale verschillen tussen Oranje en Argentinië.

"Penaltydrama", opent AD Sportwereld. "Het avontuur duurde vele malen langer dan ooit gedacht, maar op de drempel van de finale sneuvelde Oranje in São Paulo, na een intens voetbalgevecht tegen Argentinië."

Vlaar van held naar schlemiel

De krant neemt het op de website nog op voor Ron Vlaar. De verdediger speelde een sterke wedstrijd, maar veranderde door het missen van zijn strafschop "van held naar schlemiel".

Volgens De Volkskrant riep Oranje het verlies zelf over zich af: "Na gedrocht van een duel bieden penalty's dit keer geen verlossing", is de kop. "Het werd Argentinië dat na een monstrueuze wedstrijd de strafschoppen beter nam dan het Nederlands elftal."

De Volkskrant noemt de kans van Arjen Robben in de slotminuut typerend voor wedstrijd. "Wat alles zei over deze wedstrijd, dit gedrocht zoals Van Gaal het zou noemen: pas in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Oranje zijn eerste echte kans."

Spanning vergoedde veel

Het NRC zegt ook dat de wedstrijd niet goed was, maar dat de spanning veel vergoedde. "De halve finale in São Paulo was geen moment saai, hoewel Oranje in de eerste helft erg matig speelde. In de strafschoppenserie ging Oranje toch strijdend ten onder."

Trouw is vol lof voor de spelers van Oranje "Op de strafschopstip, een ronde eerder nog een zoete plek van jubel en heldenverhalen, zeeg Oranje door de knieën, en daarmee kwam een einde aan de droom van een bondscoach, Louis van Gaal, en uiteindelijk die van het volk."

Het dagblad roemde ook de instelling van de ploeg: "Met een vechtersmentaliteit die zelden door een Nederlandse ploeg was vertoond, had Oranje zich vastgebeten in zijn opponent, die desondanks in extremis koel triomfeerde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl