NOS VoetbalAangepast

Van Gaal: fantastisch gepresteerd

"Ik heb nooit het gevoel gehad dat we deze wedstrijd zouden verliezen", sprak bondscoach Louis van Gaal na de uitschakeling van Oranje in de halve finale van het WK. "We zijn er zo dichtbij geweest. Maar we hebben verzuimd om kansen te creëren. Argentinië ook. En dan komt het uit op strafschoppen en dat is een loterij, dat weet je."

Als het nog had gekund, had hij zeker 'penaltykiller' Tim Krul weer in het veld gebracht. Maar die optie was verkeken na de wissel Klaas-Jan Huntelaar voor Robin van Persie aan het begin van de tweede verlenging. "Van Persie liep op zijn laatste benen en was geen aanspeelpunt meer. Ik wilde de wedstrijd winnen voordat er strafschoppen kwamen. Huntelaar was ook meteen een aanspeelpunt. Mijn gevoel was dat hij de winnende goal zou maken."

Maar die bleef tot teleurstelling van Van Gaal uit. De vraag wat er in de wedstrijd was misgegaan, liet hij passeren. "Dat ga ik nu niet zeggen. Het elftal heeft fantastisch gepresteerd hier. Er zijn heel veel dingen goed gegaan. Daarom stonden we ook in de halve finale. Niemand had dit verwacht. En ook tegen Argentinië waren we vanaf de tweede helft de betere ploeg."

Van Gaal wacht nog één duel voordat het bondscoachschap er voor hem op zit: de wedstrijd om het brons. Veel trek heeft hij er niet in. "Het gaat in een toernooi om de eerste plaats. Maar ik heb een sms'je gekregen van mijn goeroe, van Toon Gerbrands. Die komt uit het volleybal. Hij zei: je moet nooit op de even plaats komen, want dan eindig je met twee nederlagen. Na zo'n fantastisch toernooi. Daarom zou die wedstrijd ook niet gespeeld moeten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl