NOS VoetbalAangepast

De Jong bijna fit, Van Persie ziekjes

Louis van Gaal kampt met nogal wat vraagtekens voor het duel met Argentinië in de halve finales van het WK. Naast Nigel de Jong, Ron Vlaar en Leroy Fer is nu ook het meespelen van Robin van Persie en Daryl Janmaat onzeker.

Van Persie en Janmaat trainden vandaag niet mee met de groep, omdat ze met maag- en darmklachten kampen. Dat liet Van Gaal weten op de afsluitende persconferentie, die hij samen met Stefan de Vrij gaf.

"Het is beter als ze niet meetrainen, als ze maag- en darmklachten hebben", zei Van Gaal, die de deur voor De Jong en Vlaar op een kier houdt. "Zij zijn vandaag getest. Het is afwachten hoe ze daar morgen op reageren."

Wonder van Lourdes kan nog steeds

In het geval van De Jong is dat opmerkelijk. Zijn WK leek aanvankelijk voorbij vanwege een liesblessure. De bondscoach heeft echter hoop. "Als je zo snel terug wilt komen, komt er altijd een reactie. Als dat goed is, zou het wonder van Lourdes zich kunnen voltrekken."

Vlaar kampt met knieklachten en Fer heeft een hamstringblessure. Is de selectie nog wel fris? "Topsporters die fit zijn, kunnen op de derde en vierde dag na een wedstrijd weer fris en fruitig zijn. En dat zijn mijn spelers."

Plan Messi ligt klaar

Volgens Van Gaal is er geen duidelijke favoriet voor het duel met Argentinië. "In de halve finales zijn alle landen tegen elkaar opgewassen. Net als in de kwartfinales en de achtste finales het geval was. Het dubbeltje moet de goede kant opvallen."

Aanvankelijk wilde de bondscoach niets zeggen over Lionel Messi ("ik praat over teams, niet over individuen"), maar iets later deed hij het toch. "Hij is niet voor niets weleens gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Hij heeft iets extra's en laat het zien op het hoogste podium."

"Met het nationale team wilde het niet altijd lukken, maar daar wil Messi nu verandering in brengen. En wij willen dat niet natuurlijk. We hebben ons plan in ieder geval klaar."

Tip voor ouders: laat kinderen kijken

Van Gaal sloot de persconferentie af met een oproep aan alle ouders van jonge kinderen in Nederland. "Laat ze de wedstrijd zien. Anders kunnen ze van de spanning toch niet slapen. Dit is iets unieks, dat moet je ze niet onthouden. Bovendien, ze hebben toch vakantie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl