NOS VoetbalAangepast

Toni Kroos, spil van Duitsland

Johan Cruijff schreef gisteren in zijn column in De Telegraaf zeer lovend over Duitsland. De passing, het vrijlopen, het positiespel en de manier waarop de doelman wordt gebruikt: de Duitsers doen het allemaal goed.

Cruijff meent dat de Duitsers dit toernooi er bovenuit steken. En van Toni Kroos geniet Cruijff in het bijzonder. "Die jongen doet werkelijk alles goed", schreef de legende.

Voor Met het Oog op Morgen was dat reden om met de cijfers in de hand te kijken naar de prestaties van Kroos. Data-leverancier Opta levert de cijfers voor de vaste rubriek 'meten is weten'. Tv-producent en liefhebber van voetbalstatistieken Bernard Krikke trekt op basis van die cijfers de conclusie dat Cruijff het zeer goed gezien heeft.

396 succesvolle acties

Kroos scoort uitzonderlijk goed op alle fronten. De Duitser is de succesvolste WK-speler als het gaat om passes, voorzetten en corners. Hij maakte 396 succesvolle acties, 253 van zijn passes kwamen goed aan. Hoe belangrijk hij is, blijkt ook uit het aantal passes dat hij ontving: 395. Dat is meer dan iedere andere speler op dit WK.

Wat ook opvalt is dat Kroos twee assists gaf, net zoveel als de Duitse spits Thomas Müller. Deze assists kwamen voort uit een corner en een vrije trap, die beide keren door Mats Hummels werden binnengekopt. Hummels kreeg drie kansen uit een dood spelmoment; alledrie op aangeven van Kroos. Twee keer was het dus raak.

Real Madrid?

Kroos wordt genoemd als versterking van Real Madrid. De Madrilenen zouden 25 miljoen euro overhebben voor de speler van Bayern München. Kroos ontkent een akkoord te hebben bereikt met de Spaanse voetbalgrootmacht en wil zich eerst op het WK focussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl