NOS VoetbalAangepast

De wraak van Miroslav Klose

Brazilië en Duitsland treffen elkaar vanavond in de halve finales van het WK voetbal. Twaalf jaar geleden stonden ze tegenover elkaar in de finale. Miroslav Klose was er toen ook al bij. In de basis als spits van Duitsland. Dat verloor met 2-0 van de Brazilianen. Klose wil wraak.

2002. Het WK in Zuid-Korea en Japan. Het WK van Brazilië en Duitsland. Het samba-elftal van bondscoach Luiz Felipe Scolari en de selectie van de 'Deutsche gründlichkeit' van Rudi Völler. Dat Duitse elftal haalde in de groepsfase nog wel uit (8-0 tegen Saoedi Arabië), maar in de knock-outfase werden alle tegenstanders (Paraguay, de VS en Zuid-Korea) met 1-0 verslagen.

In de finale moesten de Duitsers het opnemen tegen het Brazilië van Ronaldinho, Rivaldo en Ronaldo. Die laatste was, ongetwijfeld tot ongenoegen van Klose, dé spits van het WK. Tot aan de finale had Ronaldo, die het WK nog bijna miste door een blessure, al zes doelpunten gemaakt. Eentje meer dan zijn Duitse collega-aanvaller Klose.

Ronaldo de spits van het WK

De finale was dus niet alleen een strijd tussen Brazilië en Duitsland, maar ook eentje tussen twee spitsen die graag topscorer van het toernooi wilden worden. Ronaldo won die strijd met verve, door in de finale beslissend te zijn met twee doelpunten. Klose bleef droog staan en werd een kwartier voor tijd gewisseld voor Oliver Bierhoff, nu teammanager bij de Duitsers.

Toen stonden de Brazilianen al met 1-0 voor. Dankzij Ronaldo, maar vooral door Oliver Kahn. In die finale maakte de befaamde Duitse sluitpost misschien wel de grootste blunder uit zijn carrière. Kahn liet een, op het oog, simpel afstandsschot van Rivaldo los, waarna Ronaldo de bal alleen nog maar hoefde in te tikken. Tien minuten voor tijd maakte hij een einde aan de Duitse hoop. Na een mooi overstapje van Rivaldo schoot Ronaldo knap raak.

Klose zint op wraak en record

Van de spelers op dat WK is alleen Klose nog over. Hij neemt het opnieuw op tegen een team van Scolari en dit keer zal hij koste wat kost willen winnen van Brazilië. Het liefst met de naam Klose op het scorebord natuurlijk.

Niet alleen vanwege die verloren finale van 2002, maar ook omdat één doelpunt betekent dat hij het record, van meeste WK-treffers, niet meer met Ronaldo hoeft te delen. Nu staan ze nog samen op vijftien. Klose gaat vanavond op jacht naar nummer zestien. Wraak voor 2002, wraak op Ronaldo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl