NOS VoetbalAangepast

Cruijff vol lof over wissel Van Gaal

Johan Cruijff heeft maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf met lof gereageerd op de keeperswissel van Louis van Gaal in het duel met Costa Rica. De bondscoach wisselde kort voor het verstrijken van de extra tijd Jasper Cillessen voor Tim Krul. De reservedoelman stopte vervolgens twee strafschoppen, waardoor Oranje zich plaatste voor de halve finales.

"Wat de wedstrijd tegen Costa Rica betreft heb ik vooral genoten van de keeperswissel'', stelt Cruijff. "Ik had al zo'n voorgevoel toen er niet meer gewisseld werd, terwijl de wedstrijd daar wel om vroeg. Dat kon maar één reden hebben. Ik vond het in ieder geval prachtig. Dit zijn de dingen waar ik van hou. Ik heb thuis op de bank zitten genieten."

"Voetbaldeel is minder"

Toch heeft Cruijff, die de naam Van Gaal geen één keer noemt in zijn column, ook wel een puntje van kritiek. Want hoewel het groepsproces en de resultaten goed zijn, valt het spel volgens hem nog wel tegen. "Alleen het voetbaldeel is minder goed gelukt, dus is dat een mooie klus voor de nieuwe bondscoach", doelt hij op Guus Hiddink, die na het WK het stokje overneemt van Van Gaal.

"Ook tegen Costa Rica hield het qua voetbal niet over. Vooral de eerste helft werd er tijdens de opbouw door de verdedigers te weinig druk naar voren gezet. In plaats van diep werd er te veel breed gespeeld en kwam Arjen Robben nauwelijks in balbezit. Terwijl juist hij het verschil kan maken."

Cruijff is niet alleen negatief over het spel van Nederland. Hij vindt het niveau op dit WK over het algemeen tegenvallen. "Natuurlijk zie je Neymar, Messi, Hazard en Robben prachtige acties maken, maar dat wil niet zeggen dat het elftal goed voetbalt. De enige die dat als team wel doet, is Duitsland. Ik geniet in het bijzonder van Toni Kroos. Die jongen doet werkelijk alles goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl