NOS VoetbalAangepast

Adriaanse: van net-niet naar net-wel

Het was even afwachten hoe bondscoach Louis van Gaal zijn manschappen ging neerzetten tegen Costa Rica, maar uiteindelijk stond er een 3-4-3-opstelling op het veld, had Co Adriaanse gezien. "Met heel veel aanvallers, een zeer aanvallend systeem. En als je naar speldominantie kijkt, met 64% balbezit, was het geslaagd."

"Maar we hadden heel veel problemen met de opbouw van achteruit. Costa Rica had het zeer goed georganiseerd en stoorde goed. Wijnaldum en Sneijder werden voortdurend gedekt. En voorin konden we de mensen alleen met lange ballen bereiken."

L-tje maken

De Nederlandse voorwaartsen stonden opvallend vaak buitenspel. "Eerst dacht ik dat het aan de grensrechter lag", zegt Adriaanse met een glimlach op z'n gezicht. "Maar in de herhaling zag je dat hij bijna altijd gelijk had. Costa Rica speelde heel strak op één lijn en dan moet je als aanvaller eigenlijk een L-tje maken: een stukje terug en dan diep gaan. Of zorgen dat je achter de bal blijft."

Maar het was ook de verdienste van de tegenstander, erkende hij met een zekere bewondering. "Ze deden het met vijf mensen, ze moesten met vijf mensen samenwerken. Als er maar eentje één of twee meter uit de lijn staat en wat meer naar achteren staat, geef hij heel veel meer ruimte prijs."

Nog dominanter

Sneijder kreeg dit toernooi al eens het verwijt dat hij te diep stond. "Tegen Costa Rica heeft hij voortdurend de bal gevraagd. Hij moet tussen de linies spelen. Dan kan hij heel snel draaien en een beslissende pass geven. In de eindfase speelde hij kort achter Van Persie en werd hij ook gevaarlijk. Sneijder was beter dan in de eerdere wedstrijden, maar hij kan nog veel dominanter spelen."

Van Gaal bracht Klaas-Jan Huntelaar als extra spits. "Ik had verwacht dat Huntelaar op zeker zou scoren. Er stonden op dat moment twee spitsen in het centrum van wie met name Huntelaar kopsterk is. Dan moet je over de zijkanten spelen, de achterlijn bereiken en voorzetten. Dan is Huntelaar op z'n best. Met Van Persie in z'n rug heb je dan een grotere kans om te scoren. Maar daar kwam het te weinig van."

Andere benadering

In de halve finales zal Van Gaal tegen het hoog aangeschreven Argentinië vermoedelijk weer terugvallen op het al eerder beproefde 5-3-2-systeem. "Ik ben opgevoed met de Hollandse School en Louis ook. Maar hij dacht: achterin ben ik niet sterk genoeg, ik versterk de verdediging en laat de tegenstander komen, waardoor mijn beste spelers, Van Persie en Robben, ruimte krijgen en zo kan ik wedstrijden winnen."

"Het is een toernooi, hè. Het gaat er niet om om supporters te winnen. Oranje heeft er al acht miljoen. Bij een eredivisieclub die zeventien keer thuis speelt, moet je ook amusement brengen. Dan moet je aanvallen en wat laten zien. Dat is een heel andere benadering dan een toernooi."

"En dat is ook nieuw: van een net-niet-Nederlands-elftal is het nu steeds net wél. En dat is vooral de mentale en fysieke beïnvloeding van Van Gaal geweest en de synergie in de groep: iedereen begrijpt zijn rol en accepteert die ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl