NOS VoetbalAangepast

"Cillessen held van de avond"

Henk Spaan deelt tijdens het WK voetbal na iedere wedstrijd van het Nederlands elftal rapportcijfers uit. Oranje versloeg Costa Rica na strafschoppen in een thriller. Niet alleen volksheld Tim Krul, maar ook collegadoelman Jasper Cillessen, die Nederland in de tweede helft van de verlenging in de race hield door een fraaie redding, kreeg lof toegezwaaid.

Jasper Cillessen: 8

Jasper Cillessen komt uit Groesbeek. Dorpsplein, Brink, glooiende velden, een landweg naar het Zuiden, de Fanfare, iedereen kent iedereen, Groesbeek is een idylle van Vergilius. Of, zoals de dichter Poot het zei: Hoe genoeglijk rolt het leven des gerusten landmans heen.

Op 17 juli komt de vierdaagse door dit Arcadia, staat de hele bevolking daar met water en druiven langs de kant. Jasper Cillessen is Groesbeek, diamant tussen de heuvels. Gisteravond spatte in zijn ziel die vreedzame illusie uiteen.

De wetten van topsport verwoestten de idylle aan de Ooi. In de 118de minuut redde Jasper het Nederlandse elftal van een vrij zeker doelpunt van Costa Rica. Een minuut later zag hij aan de zijlijn het bord met zijn rugnummer omhoog gaan. Cillessen werd vervangen. Stank voor dank.

Hij wist van niks, terwijl Tim Krul, zijn trainingsmaat, zijn vriend, zijn broer, al dagenlang op de hoogte was geweest. Omdat hij uit Groesbeek komt schopte Jasper een waterzak omver. Iemand uit de binnenstad was met een Kalasjnikov om zich heen gaan knallen. Dat hij zijns ondanks juichend opsprong toen Krul de laatste penalty stopte, maakte Cillessen tot de held van de avond.

Tim Krul: 8

Tim Krul is de Haagse nazaat van de Florentijnse filosoof Macchiavelli. Het doel heiligt de middelen, was diens motto. In maart 2012 bracht hij Robin van Persie in de wedstrijd Arsenal-Newcastle tot razernij door tijdrekken en provoceren.

Gisteren werd hij Van Persie's beste vriend door vijf keer naar de goede hoek te gaan. En dan zijn er nog steeds van die mastodonten die het nemen van penalty's een loterij noemen. Hun tijd is voorbij. Het nemen en stoppen van penalty's is een wetenschap en ja, je kunt erop oefenen.

Nog even over Luis Suárez en zijn beet. Het zou geen goed voorbeeld zijn geweest voor de jeugd. Zoals bekend mogen alle mini-pupillen in heel Nederland op zaterdagochtend na afloop van hun wedstrijd een penalty nemen. Met angst en beven zie ik de eerste weken in september tegemoet.

Hoe al die zesjarige keepertjes hun doel uitkomen om de penaltynemers te intimideren, dat ze met een vingertje naar hun oog wijzen om duidelijk te maken dat ze precies weten in welke hoek de bal gaat. Zo hebben ze het geleerd van Tim Krul, wiens doel de middelen heiligt.

Hoe mooi zou het zijn als Tim in het vervolg gewoon naar de goede hoek ging, zonder psychologische oorlogsvoering. Wie goed voorbereid is, stopt die penalty's vanzelf.

Louis van Gaal: 9,5

Weer had Van Gaal een nieuwe variant bedacht binnen het systeem met de vijf verdedigers. Hij is de meest innovatieve voetbaltrainer die ik ken. Van Gaal verzint zo'n penalty-keeper waar je bijstaat. Hij heeft tegen alle voetbalmores in toegestaan dat de vrouwen en kinderen van de spelers het hele toernooi in de buurt mogen zijn.

Wat is, vergeleken met het door voetballers van de tribune tillen van hun kind, zwemmen met naakte vrouwen ontzettend gedateerd, niet? Naakt zwemmen is zó jaren zeventig. Er was toen net kleurentelevisie waarop je voetbalelftallen nog 4-3-3 zag spelen.

Dit is de tijd van de nieuwe systemen en moderne opvattingen over de rol van het gezin in het voetbal.

En Van Gaal is van dat gezin de godfather.

Overige cijfers:

Dirk Kuyt 7

Ron Vlaar 7

Stefan de Vrij 7,5

Bruno Martins Indi 7

Daley Blind 7

Wesley Sneijder 8

Giorginio Wijnaldum 6-

Memphis Depay 5

Robin van Persie 6

Arjen Robben 9+

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl