NOS VoetbalAangepast

Krul, nationale held in zes minuten

Tim Krul groeide zaterdagnacht uit tot de held van het Nederlands elftal door twee strafschoppen te stoppen. Bondscoach Louis van Gaal verraste in de kwartfinale tegen Costa Rica door de reservedoelman aan het eind van de verlenging, in de 121ste minuut, in het veld te brengen voor Jasper Cillessen.

De actie van Van Gaal was uniek. Nog nooit eerder werd op een WK speciaal voor de strafschoppenserie een doelman ingebracht. De wissel pakte goed uit, de voor het grote publiek onbekende Krul liet Nederland juichen. Tussen het moment waarop de scheidsrechter floot voor de eerste strafschop en het moment waarop Krul de laatste strafschop stopte, zaten exact zes minuten. In die zes minuten groeide Tim Krul uit tot nationale held.

Relatief onbekend

Net als Paul Verhaegh, die tegen Mexico zijn WK-debuut maakte, behoort de 26-jarige Krul tot de minst bekende spelers uit de selectie. En dat heeft zo zijn redenen. De doelman van Newcastle United speelde bijvoorbeeld nog nooit in de Nederlandse eredivisie.

Krul is opgeleid bij de Haagse Voetbal Vereniging RAS. "Krul heeft een paar jaar bij ons gespeeld, voor hij is weggekaapt door ADO Den Haag. Hij was een grillige voetballer, ging snel over de rooie. Daarom hebben we toen de keuze gemaakt om hem op doel te zetten", vertelt Ron Hendriksen, jeugdtrainer bij RAS, over die periode.

Bij ADO Den Haag vervolgde hij vervolgens zijn carrière. Hij zou echter nooit het eerste halen. Niet omdat hij niet goed genoeg was, maar hij besloot al op zeventienjarige leeftijd naar Engeland te vertrekken. Op het jeugd-EK (onder 17 jaar) maakte hij een ijzersterke indruk, waardoor hij in de belangstelling kwam te staan van buitenlands clubs.

Eerste doelman Newcastle United

In 2005, kort na het EK, koos hij voor Newcastle United en dat bleek een goede keuze. Hoewel hij de eerste jaren twee keer werd uitgeleend (aan Falkirk en Carlisle United), werd zijn geduld beloond. In het seizoen 2009/2010 maakte hij eindelijk zijn debuut voor de Engelse formatie. Daarna ging het snel. Het seizoen daarop stond hij al vaker onder de lat en vanaf 2010/2011 werd hij benoemd tot eerste doelman.

De in Den Haag geboren Krul is inmiddels al vier seizoenen een belangrijke kracht bij Newcastle United. Het afgelopen seizoen groeide hij in de wedstrijden tegen Tottenham Hotspur en Chelsea uit tot de man van de wedstrijd door met geweldige reddingen zijn club voor een nederlaag te behoeden.

Van Gaal kiest voor Cillessen

Ondanks dat Krul keept in een van de sterkste voetbalcompetities ter wereld, heeft Van Gaal bij Oranje voor Cillessen gekozen als eerste doelman. Toen de wedstrijd tegen Costa Rica leek af te stevenen op strafschoppen, stuurde Van Gaal reservekeeper Krul uit de dug-out om warm te lopen. "Tim is een penaltykiller", zei Van Gaal na afloop over die opmerkelijke wissel.

Cillessen was niet op de hoogte dat hij mogelijk voor de strafschoppenserie het veld zou moeten ruimen ten faveure van Krul. Uit woede over zijn wissel schopte hij een waterzak, die vlak voor de reservebank stond, omver. "Ik wil mijn excuses aanbieden" verklaarde hij later. " Dat heb ik al gedaan aan Frans Hoek en zal ik zo ook doen aan de hele groep. Ik wist hier niets van af. De wissel viel rauw op mijn dak."

Van Gaal liet al weten dat hij in de halve finale tegen Argentinië gewoon weer voor Cillessen kiest. En als het dan weer aankomt op strafschoppen, wie weet krijgt Krul dan weer de kans om uit te groeien tot held van Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl