NOS VoetbalAangepast

Van Gaal: Tim wist het, Jasper niet

Louis van Gaal deed in de op penalty's gewonnen kwartfinale van het WK tegen Costa Rica vlak voor het einde van de verlenging een unieke ingreep; hij bracht doelman Tim Krul voor Jasper Cillessen. En met succes.

Dat had de technische staf vooraf met Krul besproken, maar niet met Cillessen. "Dat hebben we expres niet gedaan. We wilden hem in zijn voorbereiding laten", liet Van Gaal weten. "Tim wist het wel, maar hij moest z'n mond houden naar Cillessen toe."

Toch was de bondscoach er niet gerust op. "Meestal is het zo dat de ploeg die de kansen mist, de penaltyserie verliest. Dat is wel door mijn hoofd geschoten."

Beste groep ooit

Van Gaal begon zijn verhaal bij Jack van Gelder met het hele team te loven. "Die groep is echt geweldig. De beste waar ik ooit mee gewerkt heb in de zin van teamspirit, geloof en overtuiging."

"Vanaf de eerste week dat we samen zijn wordt er geweldig getraind en het is alleen maar doorgegaan. Ongelooflijk hoe snel dit een groep is geworden."

Basisplaats

Het kwam tegen Costa Rica dus aan op penalty's. Van Gaal: "De manier waarop die genomen werden was geweldig. Met veel overtuiging. Nou hebben we er ook veel op geoefend ook. Ik geloof er in dat je je schot moet automatiseren."

En Cillessen hoeft nu niet te vrezen voor zijn basisplaats. "Hij staat gewoon volgende keer in de goal. Jasper doet het gewoon goed. Wij hebben alleen gekeken wie de beste penaltykiller is. In onze ogen was dat Krul. Die heeft ook een langere reach."

Mazzelgoal

Van Gaal liet zich ook nog even uit over de tegenstander in de halve finales, Argentinië. "Ik vond België beter spelen. Maar ja, ze gaan door met een mazzelgoal. Daar hebben we wel kansen tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl