Oranje bereikt halve finales op WK

Het Nederlands elftal is voor de vijfde keer doorgedrongen tot de laatste vier van het WK. Oranje slaagde er in Salvador in 120 minuten niet in afstand te nemen van het taaie Costa Rica (0-0), maar sloeg in de strafschoppenreeks (4-3) alsnog toe. Daarin werd invaller-doelman Tim Krul de grote held door twee strafschoppen te keren.

De Midden-Amerikanen verrasten eerder dit toernooi Uruguay en Italië, maar in de eerste helft konden ze het Oranje geen moment lastig maken. Nederland, dat met Memphis Depay als derde aanvaller aantrad, domineerde, maar kon aanvankelijk geen gaatje vinden in de hechte Costa Ricaanse defensie.

Navas onpasseerbaar

Halverwege de eerste helft kreeg Robin van Persie na een fraaie aanval een grote kans, maar hij stuitte op Keylor Navas, die even later geen moeite had met de rebound van Wesley Sneijder.

Kort daarna kreeg ook Depay een goede mogelijkheid, maar ook hij vond Navas op zijn weg. De doelman redde vlak voor rust opnieuw bekwaam, ditmaal bij een vrije trap van Sneijder.

Ook na rust verdedigde Costa Rica met man en macht en Nederland slaagde er maar niet in gevaarlijk te worden. In de loop van de tweede helft kroop Costa Rica zelfs iets meer uit zijn schulp en Oranje moest af en toe terug.

Van Persie mist grote kansen

Toch hoefde doelman Jasper Cillessen geen keer in te grijpen en Oranje bleef de overhand houden. In de slotfase kwamen er ook weer kansen. Zo raakte Sneijder met een prachtige vrije trap de paal en hielp Van Persie drie goede mogelijkheden om zeep. De spits stuitte eerst op Navas, miste even later de bal en raakte in blessuretijd via Yeltsin Tejeda de lat.

Ook in de verlenging was er maar één ploeg die aanviel. Een kopbal van Ron Vlaar (redding Navas) en een fraaie knal van Sneijder (lat) leverden echter niets op. Costa Rica kreeg in de 117de minuut zowaar zijn eerste kans, maar Cillessen keerde het schot van Marcos Ureña. Bondscoach Louis van Gaal wisselde daarop verrassend doelman Cillessen voor Tim Krul met het oog op de penalty's.

In de strafschoppenreeks waren Van Persie, Robben, Sneijder en Dirk Kuijt trefzeker. Krul stopte de strafschoppen van Ruiz en Umaña.

Kijk op deze pagina voor alle wedstrijdbeelden, de statistieken en het blog.