NOS VoetbalAangepast

De Mos: Neymar heeft het moeilijk

De kraker vanavond om tien uur in het snikhete stadion van Fortaleza tussen Brazilië en Colombia is vooral het duel tussen de 22-jarige vedette van het gastland, Neymar, en de evenoude Colombiaan James Rodriguez.

De laatste baarde opzien in het duel met Uruguay, toen hij beide goals voor zijn rekening nam en terstond zijn transferwaarde zag stijgen naar minimaal 45 miljoen euro. Zijn beide spelers met elkaar te vergelijken? "Nee", zegt analyticus en oud-trainer Aad de Mos. "Rodriguez heeft allereerst betere ploeggenoten. Hij speelt in een beter team, de organisatie klopt en heel belangrijk, hij voetbalt vanuit het centrum."

"Op een groot toernooi is het nog nooit voorgekomen dat een sterspeler vanaf de zijkant komt. Een vleugelspeler is nooit dominant. De man die het meeste baat heeft bij het sterke optreden van Rodriguez is zijn zaakwaarnemer Mendez. Die gaat na het WK ongelooflijk cashen. Die heeft hem na zijn transfer vorig jaar van FC Porto naar Monaco lekker uit de wind gehouden. Weinigen zagen hem wekelijks spelen. Nu is hij het mannetje."

Uiterlijke schijn

Neymar probeert het te doen voorkomen dat hij ontspannen is. De Mos zegt dat dat uiterlijke schijn is. "Hij heeft het moeilijk. Die zie je gewoon. Hij heeft een zwaar seizoen bij Barcelona achter de rug. Hij speelt daar constant onder druk. Want hij staat hoe dan ook in de schaduw van Messi. Die moet je leren accepteren. Ik vind hem ook een vermoeide indruk maken."

"En dan heb je bij Brazilië nog die bondscoach. Scolari is toch gewoon een rare coach. Die moet Neymar in het midden zetten en twee werkers in zijn rug. Dan kies je voorin voor Oscar en Willian op de flanken en Jô in de spits. Dan kom je aan goed voetbal toe. Maar hij kiest voor allemaal werkers. Vanaf de zijkant treft Neymar altijd een dubbele dekking. En soms komt er een derde bij. Dat is niet te doen."

Dertien man

Toch verwacht De Mos Brazilië in de halve finale. Na het sterke optreden in de achtste finale tegen Uruguay houdt nu iedereen rekening met Colombia. "Het nieuwtje is er af", aldus de oud-coach van onder meer Ajax en Anderlecht. "Men kent het spelletje van Colombia nu. De druk bij die ploeg zal toenemen, omdat er verwachtingen zijn gecreëerd."

"Ik verwacht echter toch dat Brazilië verder gaat. Colombia speelt namelijk tegen dertien man. Niet alleen het publiek is tegen, maar je hebt ook nog te maken met de arbitrage. In alle geledingen van de FIFA zitten Spanjaarden en wie fluit er dit keer: juist, de Spanjaard Carlos Velasco. Die snapt echt wel dat het van groot belang is dat Brazilië doorgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl