Belgen knokken zich langs de VS

België heeft zich als achtste groepswinnaar geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Brazilië. De Verenigde Staten werden pas na verlenging, maar wel meer dan verdiend, met 2-1 verslagen.

Al in de eerste minuut hadden de Belgen voor kunnen staan. Divock Origi ging alleen op Tim Howard af, maar hij stuitte op de doelman. En ook in het vervolg van de eerste helft hadden de Rode Duivels de overhand. Tot veel kansen leidde dat overigens niet, want het spel behelsde te veel slordigheden.

De Amerikanen werkten zich een slag in de rondte, maar kwamen slechts af en toe aan aanvallen toe. Alleen Clint Dempsey was een keer dicht bij de 1-0. Op aangeven van Bradley kwam hij tot een schot dat werd gepareerd door Thibaut Courtois.

Schepje bovenop

In de tweede helft deed België er een schepje bovenop. Het tempo ging nog eens omhoog en de kansen volgden. Een kopbal van Dries Mertens werd nog door Howard overgetikt, maar op die van Origi was hij kansloos. De lat bracht redding.

De omsingeling van het Amerikaanse doel werd dichter en dichter. België had er echter een handje van om steeds recht op Howard af te schieten. Kevin Mirallas en Vincent Kompany deden dat niet, maar op die momenten toonde de Amerikaanse doelman zijn grote klasse.

In de laatste minuut van de reguliere tijd kreeg de VS plots een reuzenkans. De jonge invaller Chris Wondolowski schrok daar zo van dat hij de bal ruim over schoot.

Het geluk van België

België was aan uitschakeling ontsnapt en sloeg in de uiterst boeiende verlenging direct toe. Invaller Romelu Lukaku bereidde voor en Kevin De Bruyne schoot de 1-0 binnen. Eindelijk was Howard verslagen. Niet veel later maakte Lukaku er zelf met een knap schot 2-0 van.

Amerika weigerde de handdoek in de ring te gooien en deed zowaar nog wat terug via een treffer van Julian Green, die net een minuut op het veld stond. De Belgen beleefden vervolgens nog een paar hachelijke momenten, maar hielden stand.

Kijk op deze pagina voor alle wedstrijdbeelden, de statistieken en het blog.