NOS VoetbalAangepast

Een dagje thuis in Rio de Janeiro

Het voelde goed om gisteren eens een dagje thuis te zijn. In ons eigen Mar Palace Hotel in Rio de Janeiro.

Ja, thuis, want dat gevoel roept het hotel, maar ook de stad Rio de Janeiro, inmiddels bij ons op. Dat gevoel lijkt bij iedereen binnen onze equipe alleen maar sterker te worden. Het is prettig tussen alle ontdekkingsreizen door een stabiele thuisbasis te hebben. Een beetje vastigheid. Je weet waar je op maandag- of dinsdagavond aan toe bent.

In Rio heeft iedereen zijn favoriete plekje of bezigheid. Zo zijn er die in de vroege ochtend graag een stukje hardlopen. Er zijn collega's die de afstand tussen het hotel en de werkplek elders in Rio dolgraag op de fiets afleggen. Of die gewoon lekker voor de deur van het hotel staan om de voorbijtrekkende bevolking te bekijken.

Dat laatste is mijn favoriete bezigheid. En je weet gewoon wat er op maandagavond even na zessen in het hotel gebeurt.

De dag van gisteren stond een beetje in het teken van herstel. De jongens van Oranje betraden om even voor half twaalf met een grote glimlach het trainingscomplex van Flamengo. De basisspelers mochten rekken, strekken en uitlopen, de reserves moesten een stevige training afwerken.

Zelf herstelden wij van de enorme warmte in Fortaleza. De zon liet zich niet zien, waardoor het al snel vijftien graden scheelde met de dag ervoor. Een verademing. In de avonduren overdreef Rio een beetje, al is dreef een beter woord: het water kwam met bakken uit de hemel.

In de lobby keken we met veel Zuid-Afrikanen naar het geweldige duel tussen Duitsland en Algerije. Het werd gezellig en het leverde nog een leuke ontmoeting op. Met Johan van Nieuwkerk uit Johannesburg. Een jonge gozer die vier jaar geleden geheel in het oranje gekleed de finale tussen Nederland en Spanje bezocht. Gek op Holland. Zijn over-, overgrootouders, vertelde hij in het Afrikaans, kwamen rond 1680 naar Zuid-Afrika. Zijn vrouw had als meisjesnaam Van Wijk.

En terwijl ik met Johan buiten onder het afdakje stond te kletsen, zag ik ze binnenkomen. Ik besefte gelijk dat we pas voor de tweede keer op een maandag in ons hotel verbleven. Het was voorlichtingsavond voor mensen die een maagverkleining overwogen. En dat zijn er, zagen we gisteren weer, heel wat in Rio de Janeiro.

Vanavond staat er, net als drie weken geleden, een cursus voor boekhouders op het programma. Het zijn van die kleine vastigheden die ons zo doen thuis voelen in Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl