NOS VoetbalAangepast

Van Gaal verloor al van Costa Rica

Costa Rica is komende zaterdag in de kwartfinale de tegenstander van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië. Beide ploegen stonden in het verleden nog nooit tegenover elkaar. Toch leed Louis van Gaal als bondscoach al eens een nederlaag tegen Costa Rica. Op het jeugd-WK van 2001 in Argentinië verloor de ploeg van Van Gaal met 3-1.

Het toernooi begon én eindigde voor Van Gaal met een teleurstelling. De Nederlandse jeugdploeg was met grote ambities naar Zuid-Amerika afgereisd, met een bijzonder talentvolle groep. Van Gaal was op dat moment bondscoach van het 'grote' Oranje, maar zag zoveel mogelijkheden voor de jeugdploeg dat hij besloot om het team in Argentinië onder zijn hoede te nemen.

De droom spatte al snel uiteen. Oranje werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Egypte, vooraf niet als heel sterk ingeschat, won met 2-1. Van Gaal moest voor zijn gevoel veel te snel naar huis.

Tegenvaller

Het toernooi was ook al begonnen met een tegenvaller. Oranje verloor totaal onverwacht de eerste groepswedstrijd van het onbekende Costa Rica. Van Gaal beschikte in Argentinië over diverse toppers in spé: Maarten Stekelenburg, Johnny Heitinga, Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar en Arjen Robben. Maar tegen de Zuid-Amerikanen was zijn ploeg kansloos.

Christian Montero zette Costa Rica in de eerste helft op voorsprong. Kort naar rust beslisten twee goals van Winston Parks het duel. Het doelpunt van Youssouf Hersi in de 63ste minuut was louter voor de statistieken.

Van de Nederlandse jeugdploeg hebben zes spelers uiteindelijk het 'grote' Oranje gehaald. Van het toenmalige Costa Rica speelt op dit moment niet een speler op het WK in Brazilië.

Opstelling Oranje-20:

Maarten Stekelenburg, Jurgen Colin, Johnny Heitinga, Civard Sprockel, Said Boutahar, Gregoor van Dijk, Rafael van der Vaart, Theo Janssen, Klaas-Jan Huntelaar, Santi Kolk, Arjen Robben.

Invallers: Youssouf Hersi, Riga Mustapha, Thijs Houwing. Op de bank: Gino Coutinho, René van Dieren en Jeffrey Leiwakabessy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl