Oranje op valreep langs Mexico

Het Nederlands elftal heeft op het WK op sensationele wijze de kwartfinales bereikt. Tegen Mexico was de uitschakeling nabij, maar dankzij twee late treffers werd in het snikhete Fortaleza alsnog met 2-1 gewonnen.

De hoofdrol was daarbij weggelegd voor invaller Huntelaar. De aanvaller legde de bal twee minuten voor tijd panklaar voor Sneijder, die met een fraaie pegel scoorde. In blessuretijd mocht Huntelaar na een overtreding op Robben aanleggen vanaf de stip en hij faalde niet.

De Jong valt uit

Lange tijd zag het er niet goed uit. Oranje, met Paul Verhaegh en Georginio Wijnaldum in de basis, kreeg al snel een fikse domper te verwerken, want na tien minuten moest Nigel de Jong het veld geblesseerd verlaten. Hij werd vervangen door Bruno Martins Indi en Daley Blind schoof door naar het middenveld.

Zoals verwacht werd het initiatief aan de Mexicanen gelaten. De verdediging van Oranje had de zaak goed onder controle, al kreeg Mexico toch twee goede kansen voor rust. Héctor Herrera schoot net naast en Giovani Dos Santos vond Jasper Cillessen op zijn weg.

Aangetikt

Oranje loerde op de counter,maar kwam lange tijd niet verder dan kansjes voor Wijnaldum en Robin van Persie. Vlak voor rust profiteerde Oranje bijna van een Mexicaanse verdedigingsfout, maar Van Persie kreeg de bal niet bij Arjen Robben, al had die wel een penalty verdiend nadat hij tot twee keer toe was aangetikt.

Direct na rust opende Mexico de score. Dos Santos liet Cillessen kansloos met een schot van zo'n twintig meter. Oranje zocht daarop eindelijk de aanval en kreeg al snel kansen via Stefan de Vrij (via doelman Guillermo Ochoa tegen de paal), Wesley Sneijder (gekraakt schot net naast) en Robben (redding Ochoa).