NOS NieuwsAangepast

Ramadan is dilemma op WK

Het is een dilemma voor alle moslimvoetballers op het WK: vasten of niet. Vandaag begint de islamitische vastenmaand. Het is voor het eerst sinds 1986 dat het Wereldkampioenschap voetbal samenvalt met de ramadan.

Niet alleen hebben Algerije en Nigeria, waar veel moslims wonen, zich geplaatst voor de achtste finales, ook spelers van Duitsland, Frankrijk en België zijn gelovig, zoals Mesut Özil, Karim Benzema en Marouane Fellaini. Voor Özil is het een uitgemaakt zaak: hij vast niet. "Het is onmogelijk voor mij dit jaar. Ik ben aan het werk en dat blijf ik, dus ik doe niet mee aan de ramadan."

Inhalen?

De ramadan is, als een van de "vijf pilaren van islam", een van de belangrijkste dogma's van het geloof. Tijdens de maand van dertig dagen mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten en drinken, om zich goed te kunnen bezinnen op Allah en de medemens.

Sommige groepen zijn vrijgesteld van het vasten, zoals kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen die op reis zijn. Ook is het in bijzondere gevallen toegestaan de ramadan later in te halen of af te kopen met aalmoezen. Sommige sporters maakten gebruik van die uitzonderingen toen de Olympische Spelen in 2012 in de vastenmaand vielen.

Discussie

De ramadan is voor de voetballers niet alleen zwaar omdat ze met een lege maag het veld op moeten, in de Braziliaanse hitte ligt uitdroging op de loer. Een zonnesteek of blessures kunnen het gevolg zijn.

In het Algerijnse team, dat maandag tegen Duitsland voetbalt, is uitgebreid gesproken over de ramadan. "Ons geloof is belangrijk voor ons team, dus we moeten zien hoe we het gaan doen", zei de Algerijnse verdediger Djamel Mesbah. Aanvoerder Madjid Bouguerra is er al uit. "Sommige spelers zullen het vasten uitstellen, maar zoals mijn conditie nu is, ga ik er denk ik mee door. Gehydrateerd blijven zal het moeilijkste zijn, maar het weer zit mee."

"Het is een gevoelig onderwerp, maar ik kan niemand iets opleggen", zegt de Franse coach Deschamps. "We komen er niet vandaag pas achter. Ik maak me geen zorgen en denk dat iedereen zich goed zal aanpassen."

Trucjes

Sportartsen van verschillende teams hebben allerlei trucjes om het vasten draaglijk te maken voor de spelers. Zo kan een natte handdoek in de nek al helpen tegen uitdroging. Ook een uitgebalanceerd dieet, in plaats van de gebruikelijke iftar-hapjes, kan helpen. Zelfs eten gedurende de nacht en enkele tukjes overdag kan verlichting brengen.

Hoe verschillend moslims over het onderwerp denken blijkt wel uit de broers Touré, die beiden spelen voor het (uitgeschakelde) Ivoorkust. Kolo Touré zei vorig jaar dat de ramadan moslims ook kan inspireren en daardoor een speler juist sterker kan maken. Zijn broer Yaya verzuchte deze week nog: "Vasten? Heb je het weer gezien? Ik zou doodgaan".

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl