NOS VoetbalAangepast

"Wereldtitel Oranje? Het kan..."

Het zweefduikdoelpunt van Robin van Persie, de beet van Luis Suárez en de exit van wereldkampioen Spanje. "Dit is een leuk en verrassend toernooi", concluderen de NOS-commentatoren na de groepsfase. Bovendien vallen er veel doelpunten. En Nederland? "Het kan... Wereldkampioen worden kán gewoon."

Nooit werd er vaker gescoord in de groepsfase dan in 2014 in Brazilië. Juist in de bakermat van het sambavoetbal. Met Nederland dat boven komt drijven als meest productieve land (tien treffers). Nog wel in de zwaarste groep van allemaal en ook nog met het meest verdedigende systeem denkbaar; het geïmproviseerde 5-3-2.

Maar daar blijft het niet bij qua verrassingen in de eerste twee weken. "Er worden héél weinig kaarten gegeven. Dat moet de FIFA haast wel als instructie hebben meegegeven", denkt Jeroen Grueter.

De beet van Suárez

Het moment van het toernooi tot nu toe is een weinig sportieve actie. De beet van Suárez in de schouder van Giorgio Chiellini. "Je wil het liever over voetbal hebben, over mooie doelpunten, maar dit... Ik was verbouwereerd." Jeroen Elshoff gaf live commentaar bij Italië - Uruguay. "Ik zag het gebeuren in het stadion. Ik zag het gelijk, maar het eerste wat ik dacht: hij zal het toch niet voor de derde keer doen? Pure verbijstering."

Grueter: "Een onbegrijpelijke actie, maar ik snap zijn gedachtengang wel. Voor hem zijn dit niet zomaar wedstrijden, is het niet zomaar een WK. Het zijn duels op leven en dood. In dat licht bezien is het slechts een hapje in een schouder. Ik zie spelers regelmatig proberen met een elleboog een gezicht te splijten of met een been andermans benen te breken."

Van Persie en zijn zweefduikdoelpunt

Qua sportieve acties maakte het zweefduikdoelpunt Robin van Persie de meeste tongen los. Frank Snoeks was erbij. "Of het iconisch was? Dat weet ik niet. Het is nog geen treffer in de halve finales of finale."

Snoeks: "Het moeilijke van die treffer is waarschijnlijk het herkennen van de kans. Het is een doelpunt dat met de ogen gemaakt is. En dat maakt het zo knap. Als de bal onderweg is, herkent hij de kans. Hij ziet Casillas te ver voor zijn doel staan. En als je het eenmaal hebt gezien, is hij zo'n grote voetballer dat hij het ook kan uitvoeren. De snelheid waarmee je dat moet doen..."

Een zegen: de 0-0 is weg

Snoeks, die als één van de weinige commentatoren de vuvuzela mist ("die vond ik geweldig. Dat hoorde bij Zuid-Afrika. Ik heb er nog vijf thuis staan"), constateert een trend op dit WK. "De 0-0, 1-1 en 1-0 uitslagen zie je heel weinig. Dat is eigenlijk een beetje aan het verdwijnen. Van de 48 tel ik er maar 15. Grote uitslagen zie je meer. Al zestien duels hadden vier doelpunten of meer. In 2010 waren dat er maar acht. Voor de trainer is dat een gruwel, want hij wil dat zijn verdediging de nul houdt. Maar voor de voetballiefhebber is dat een zegen."

Ter illustratie van die trend: geen land hield de nul dit toernooi en alle 32 landen scoorden minimaal één keer. Snoeks: "Vier jaar geleden moest ik nog wel eens een dooddoener uitspreken tijdens een wedstrijd: 'de ploeg die het eerste doelpunt maakt, wint de wedstrijd'. Nu is dat helemaal niet zeker. De meeste ploegen leggen zich niet zo snel neer bij een nederlaag. De trend is zelfs: ploegen komen terug uit achterstand. Je kan zelfs beter eerst achterkomen, dan win je nog eerder de wedstrijd."

Grueter zag het bij Algerije-Rusland nog. "Rusland kwam voor, waardoor Algerije gedwongen werd de aanval te zoeken. En ze kregen het resultaat dat ze wilden."

Topspelers

"Er zijn drie exceptionele spelers op dit WK", stelt Arno Vermeulen. "Arjen Robben is niet te stoppen. En Neymar en Lionel Messi, zij maken het verschil." Ook bij Jack van Gelder halen die namen de top-3. "Robben hoort zeker bij de topspelers. Hij maakt een geweldige indruk. Fit, gedisciplineerd."

Grueter: "Het is al wel vaker gezegd, maar hij is echt door een geestelijke blokkade heengegaan met het winnen van de Champions League. Hij is op een niveau gekomen dat hij los is van alle verwachtingen. Alles wat hij doet, komt van binnenuit. Gaat vanzelf."

Het weer, een schande

De ophef rondom de stadions is enigszins verstomd. Van Gelder: "Toch is nog steeds niet alles af qua stadions en toegangswegen. Als er hier in Rio ergens een vrachtwagen wil laden en lossen, staat gelijk het verkeer in de hele stad vast. Wat dat betreft wordt het een onvoorstelbare chaos met de Olympische Spelen straks."

Wat voor meer ophef zorgde en zorgt, waren de klimatologische omstandigheden. Elshoff: "Dat is echt een schande. Het verschil tussen de ploegen is heel groot. Italië begon in Manaus, in de Amazone. Daarna speelde het in Recife en tenslotte in Natal. Dat kan echt niet."

In die drie steden ligt de temperatuur hoger en is het klimaat warmer. Bovendien speelde Italië zijn laatste twee duels vanaf 13.00 uur plaatselijke tijd, op het warmste gedeelte van de dag. "Qua hersteltijd is dat niet te doen. Voor de Italianen was het killing. Die liepen na een uur al met hun tong over de knieën. Tegen Costa Rica zag ik ze na een uur over de boarding hangen op zoek naar water. Ik zeg niet dat ze er daardoor nu uit liggen, maar dat heeft wel invloed gehad."

Wereldtitel Oranje? Het kan...

Nederland komt pas zondag in aanraking met dergelijke omstandigheden. Elshoff: "In Fortaleza wordt het een hel voor Nederland. Misschien 36, 37 graden. De Brazilianen hier zeggen allemaal dat ze het nog maar moeten zien of Nederland het redt tegen Mexico." Vermeulen waarschuwt voor Hector Herrera. "Een geweldige middenvelder. Heb hem zien spelen tegen Kroatië. Een box-to-box-speler. Als je kijkt hoe hij voetbalt, fantastisch. Voortdurend in beweging."

Elshoff verwacht echter wel dat Nederland het redt: "We hebben meer kwaliteit, snelheid en klasse. De halve finale is een reëel beeld. Dat zeg ik nu. Voor het toernooi schatte ik de kansen van Nederland niet hoog in, maar nu zeg ik gewoon dat het kan. Doordat je nu aan de goede kant van het schema zit, kan Nederland ook gewoon wereldkampioen worden."

Brazilië en Argentinië

De algemene voorspelling onder de commentatoren is een finale tussen Brazilië en Argentinië. Vermeulen: "Ik zie drie kandidaten: Brazilië, Argentinië en Nederland. Duitsland? Heb toch het gevoel dat ze uiteindelijk in de halve finales tekortkomen. Müller is nog geen Messi."

Grueter: "Als ze bestand zijn tegen de druk, zijn dat de favorieten. Maar Brazilië heeft een probleem op het middenveld. Ze gaan het nu met Fernandinho proberen, maar die is eigenlijk niet goed genoeg. Hulk is niet in vorm, Fred is te oud. Het komt heel erg op Neymar aan. En Argentinië is eigenlijk alleen maar Messi. Er komt een moment dat hij zijn dag niet heeft."

Ook Grueter heeft Duitsland niet heel erg hoog zitten. "Ik weet niet of ze topfavoriet zijn. Van de Europese landen is dat toch meer Nederland. Dat komt met name door Robben en Van Persie. De tegenstander is ook bang van Nederland. In Brazilië zijn ze echt opgelucht dat ze Nederland ontlopen in de achtste finales."

Van Gelder: "Het kan voor Nederland. Maar ik zeg Brazilië of Argentinië. Ach, Gullit zei onlangs nog: we hebben in 1988 verschrikkelijk mazzel gehad. En dat is met elk toernooi zo. Dát heb je nodig. Als David Silva in de eerste wedstrijd wel de 2-0 maakt, had je nu al in het vliegtuig naar huis gezeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl