NOS NieuwsAangepast

Fortaleza ooit 'gesticht' door Oranje

Na ruim 350 jaar kleurt het Braziliaanse Fortaleza dezer dagen opnieuw oranje. De volgende speelstad van het Nederlands elftal ligt namelijk in het gebied dat van 1630 tot 1654 Nederlands-Brazilië heette. Het werd destijds door de West-Indische Compagnie (WIC) veroverd op de Portugezen, waarmee de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in oorlog was.

Matias Beck, militair afgevaardigde van de WIC, liet er in 1637 een fort bouwen, dat genoemd werd naar gouverneur Schoonenborch van het gebied: fort Schoonenborch. Het fort is maar kortstondig Nederlands geweest, want in 1654 verdreven de Portugezen de Hollanders definitief uit Brazilië.

Strijdkrachten

Daarna werd Fort Schoonenborch omgedoopt tot Fortaleza de Nossa Senhora da Assunção (Onze Lieve Vrouwe Ten Hemel Opgenomen). In de loop van de eeuwen waren het vooral de Portugese en Braziliaanse strijdkrachten die het fort gebruikten.

Door verbouwingen en uitbreidingen herinnert nu vrijwel niets aan het fort meer aan de Hollandse wortels ervan, behalve wat op zee gerichte kanonnen die vanaf het buitenterrein te zien zijn. Het fort ligt nog steeds midden in de stad, tegenover de kathedraal. Het is beperkt te bezichtigen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl