NOS VoetbalAangepast

Duitsland treft 'Duitsland 2'

De Verenigde Staten gaan Duitsland vanavond op z'n Duits bestrijden. Niet omdat ze per se door een doelpunt in de laatste minuut willen winnen, maar door de invloed van coach Jürgen Klinsmann.

Hij heeft zijn ploeg een andere speelstijl aangemeten. Niet langer achterover leunen en counteren, maar proberen de wedstrijd te domineren. Precies zoals hij Duitsland op het WK 2006 liet spelen.

Klinsmann wordt daarbij gesteund door een aantal spelers die zijn geboren en/of opgegroeid in Duitsland, maar dankzij een Amerikaanse vader of moeder ook beschikken over een Amerikaans paspoort. Dat geldt voor liefst vijf spelers in de selectie van de VS: Fabian Johnson, Jermaine Jones, John Brooks, Timothy Chandler en Julian Green.

Duits verleden, Amerikaans heden

Een aantal van hen speelde in het verleden voor Duitse jeugdelftallen of kwam zelfs in actie in een vriendschappelijke interland voor die Mannschaft. Mede omdat Klinsmann hen overhaalde, spelen ze nu voor de Verenigde Staten. Er wordt in de media dan ook gekscherend gesproken over Duitsland 1 tegen Duitsland 2.

Klinsmann vindt het allemaal prima; hij ziet dat zijn werkwijze succes heeft. De eerste groepswedstrijd tegen Ghana werd met 2-1 gewonnen. Maar de confrontatie met zijn thuisland heeft ook voor hem een speciale betekenis.

"Ik zing straks het Duitse volkslied omdat ik een Duitser ben en het Amerikaanse volkslied omdat het zo mooi is", liet Klinsmann, die sinds 1998 in de VS woont, onlangs optekenen in het tijdschrift Time.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl