NOS VoetbalAangepast

Mathijsen onder de indruk van Vlaar

Voor Joris Mathijsen was het natuurlijk wel even slikken. Een uitstekende tweede seizoenshelft gespeeld bij Feyenoord, maar niet opgenomen in de WK-selectie van bondscoach Louis van Gaal. "Die beslissing kwam niet onverwacht, maar ik had toch nog ergens hoop. Ik heb me er vrij snel bij neergelegd en kijk nu gewoon als fan."

Mathijsen begon woensdag met Feyenoord aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Natuurlijk ontbraken er nogal wat ploeggenoten: de verdedigers Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Terence Kongolo en middenvelder Jordy Clasie.

Zij doen het volgens Mathijsen uitstekend, maar het meest is hij onder de indruk van een ex-ploeggenoot. "Ron Vlaar. Ik vind hem er achterin wel echt uitspringen. Ik ken Ron al een aantal jaren en ook hij zakte twee jaar geleden door het ijs op het EK. Hij heeft enorm veel progressie gemaakt."

Buitenland

Mathijsen denkt dat die progressie vooral te maken heeft met zijn vertrek bij Feyenoord. "Het buitenland heeft hem echt goed gedaan. Daar is hij nog sterker geworden", zegt hij over Vlaar, die in 2012 bij Aston Villa tekende. "En er zullen meer jongens in Oranje zijn die zo'n stap goed kunnen gebruiken."

Mathijsen is dan ook bang dat hij een paar ploeggenoten zal verliezen bij Feyenoord. "De kans is groot dat De Vrij en Janmaat zullen vertrekken. De resultaten van Nederland vallen ook op in het buitenland en bovendien hebben ze nog maar een contract voor een jaar."

Oranje

Over het Nederlands elftal in het algemeen is Mathijsen ook te spreken. "Iedereen doet het goed. Ze voeren uit wat ze kunnen. Dat is op deze manier en blijkbaar heeft dat resultaat. Iedereen kan ervan vinden wat hij wil, dat we het met mooi voetbal moeten doen, maar dat maakt niet uit, als je maar wint."

Mathijsen stoort zich een beetje aan de kritiek op Oranje. "Vier jaar geleden was dat ook al het geval, toen we de finale haalden. Nu is het misschien nog defensiever en blijkbaar kan dat niet in Nederland. Maar misschien hadden met aanvallend spel wel nul wedstrijden gewonnen."

Contact heeft Mathijsen weinig met de voor hem toch veel bekende spelers in Oranje. "Ik heb voor de eerste wedstrijd tegen Spanje een sms gestuurd en na afloop van dat duel nog een sms. Voor de rest laat ik ze liever met rust. Tegen de tijd dat ze in de halve finale staan, stuur ik wel weer een sms."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl