NOS VoetbalAangepast

Susic, sprankelend en saai

De trainersloopbaan van Safet Susic staat vooralsnog in de schaduw van zijn spelersloopbaan. De 59-jarige bondscoach van Bosnië en Herzegovina begon zijn spelersloopbaan bij FK Sarajevo en maakte van 1982 tot 1991 vooral furore als spelmaker van Paris Saint-Germain.

Niet voor niets werd hij in 2010 verkozen tot beste speler ooit van de Parijse club en twee jaar later werd hij tijdens een andere verkiezing door tijdschrift France Football zelfs benoemd tot beste buitenlander ooit in de Ligue 1.

Speler tot coach

Als international van Joegoslavië was Susic actief op de WK's van 1982 en 1990 en het EK van 1984. Op het WK van 1990 stond hij op 35-jarige leeftijd nog in alle wedstrijden in de basis. De Joegoslaven verloren na het nemen van strafschoppen in de kwartfinales van Argentinië. In totaal speelde Susic 54 interlands, waarin hij 21 keer scoorde.

Als coach heeft Susic na twintig jaar nog geen grote reputatie. In 1994 begon hij zijn trainersloopbaan bij AS Cannes en daarna was hij actief voor Al-Hilal uit Saoedi-Arabië en de bescheiden Turkse clubs Istanbulspor, Konyaspor, Çaykur Rizespor, Ankaragücü en Ankaraspor. Geen namen die passen bij zijn faam als speler. Dat heeft niet zozeer met zijn voetbalverstand te maken, maar meer met zijn persoonlijkheid. Zo sprankelend als hij voetbalde, zo saai is hij buiten het veld.

Eerste succes

Verwacht van Susic geen donderspeech of spetterende uitspraken. Susic is vooral degelijk en kleurloos. Maar niet zonder visie. De coach denkt aanvallend en blijft trouw aan zijn principes. In 2009 volgde hij de kleurrijke Kroaat Miroslav Blazevic op als coach van de nationale ploeg van Bosnië en Herzegovina.

Hij kreeg de tijd om te bouwen en voor het eerst had hij succes als coach. Het EK van 2012 ging nog net aan zijn neus voorbij, maar hij leidde Bosnië wel naar een historische kwalificatie voor het WK.

Ommekeer

Voor Susic was het WK net zozeer een test als voor zijn spelers. Voor het eerst toonde hij zijn kwaliteiten op het hoogste voetbalplatform. Na nederlagen tegen Argentinië (2-1) en Nigeria (1-0) is het Bosnisch WK-avontuur echter al voorbij en zwelt de kritiek in eigen land aan. Ook de positie van Susic staat ter discussie.

Wellicht helpt een goed resultaat tegen Iran. Maar trouw aan zijn principes blijft Susic ongetwijfeld wel, met of zonder resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl